BiH
275

Izetbegović na sastanku s Rouhanijem: Iran i BiH intenziviraju odnose, olakšat ćemo vizni režim

Piše: S. H.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa svojom delegacijom počeo je niz bilateralnih sastanaka sa državnim liderima Irana. Na sastanku s predsjednikom Hassanom Rouhanijem istaknuto je da BiH i Iran u posljednje vrijeme intenziviraju svoje odnose.

Izetbegović je poručio da svjedočimo intenziviranju odnosa između BiH i Irana, naročito nakon ukidanja sankcija Iranu početkom godine.

"Okrećemo jednu pozitivnu stranu u odnosima između BiH i Irana. Sjenku na naše odnose imale su sankcije Iranu. Ukidanje sankcija mi u BiH smo dočekali s olakšanjem. Ono što treba ubrzati u odnosima naših zemalja je kretanje ljudi i kapitala. Imamo jedan rigidan vizni režim koji trebamo brzo rješavati", poručio je Izetbegović.

On je naglasio da su veze BiH i Irana bile naročito jake za vrijeme rata.

"Aktivirat ćemo naš sporazum o preferencijalnoj trgovini. Potpisat ćemo memorandum koji se odnosi na saradnju malih i srednjih preduzeća. Time će se omogućiti da prestane jednostrana saradnja, koja se svodila na pomoć Irana BiH", kazao je Izetbegović.

Do kraja ove godine uslijedit će i posjeta delegacije Irana BiH, a Izetbegović je kazao da je dobio obećanje da će u zvaničnu posjetu doći i predsjednik Hassan Rouhani.