BiH
161

Izetbegović na sajmu u Mostaru: Prevazišli smo sve teškoće, imamo razloga za optimizam

Piše: E. S. H.
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je danas na 19. Međunarodnom sajmu privrede "Mostar 2016". Naglasio je važnost saradnje zemalja regiona, izrazio zadovoljstvo što je zemlja partner sajma Turska, ali i naglasio oporavak naše zemlje i podsjetio na put BiH prema Evropskoj uniji.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo biti ovdje. Mostar je bio uvijek bio grad privrednika i grad susreta. Drago mi je da Mostar okuplja ljude, izlagače, a interes i značaj za ovu manifestaciju raste iz godine u godinu. Ovakva dešavanja su veoma značajna jer šalju pozitivne poruke. Posebno mi je drago što je ove godine zemlja partner Turska. Saradnja s Turskom je u usponu, a postoji obostrana volja i želja za produbljivanje odnosa", kazao je Izetbegović.

Dodao je da postoje mnoga područja u kojima se saradnja BiH i Turske može razvijati, a to su posebno turizam i privreda prije svega.

"Hercegovina, uz malo truda, u turizmu može prednjačiti, a turistička ponuda će biti upotpunjena hotelom Ruža koji će uskoro biti otvoren i bit će na raspolaganju gostima iz Turske", izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izetbegović je podsjetio da je BiH predala aplikaciju za članstvo u EU, te da je to put koji će građanima omogućiti mnogo.

"Sjećam se kad sam prije dvije godine govorio na sajmu. Te godine je situacija bila mnogo gora, ali sve teškoće smo prevazišli. Imamo razloga za optimizam. a BiH je usmjerena na saradnju sa zemljama regiona. Dobro je da smo spremni da jedni drugima pomažemo", zaključio je Izetbegović.