BiH
3

Izetbegović: Konačno krenuti u rješavanje pitanja izbornog zakona i Mostara unutar toga

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Član predsjedništva BiH i predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović danas je u Mostaru podržao inicijativu Kantonalnog odbora SDA HNK-a da grad na Neretvi bude grad u kojem će biti sjedište Vlade Federacije BiH.

Dugogodišnji problemi Grada Mostara koji su već četiri godine blokirani Izetbegović je rekao da se konačno moraju rješavati, nakon što mu je podrobno predsjednik kantonalnog odbora SDA HNK Edin Mušić iznio trenutno stanje i razmatranje sa lokalnih nivoa.

Izgradnja autoputa, ceste od Stoca do Neuma, energetskih objekata i razvoj poljoprivrede, su kako je kazao Izetbegović  ono o čemu se govorilo na Kantonalnom odboru SDA HNK u Mostaru, ali i problemima koji se tiču Statuta Grada Mostara, koji se konačno moraju riješiti.

"Ako i dođe do pomjeranja izbora lokalnih oni se ne smiju pomjerati kad je u pitanju Mostar. Mi moramo naći način da riješimo pitanje Mostara, da se konačno riješi pitanje statuta, izbora i da se obave izbori nakon ovako dugog čekanja“, kazao je Izetbegović.

Dodao je da se detaljno upoznao i sa razmišljanjima nosilaca vlasti s lokalnih razina na kojima i jeste da stvari u Mostaru pokrenu sa mrtve točke.

"Iduće sedmice ćemo raditi na tome, ja ću imati susret sa predsjednikom Draganom Čovićem, zatim ponovno sa Mostarcima i Hercegovcima iz SDA i pokušat ćemo da damo jedan dodatni impuls i da se krene u konačno rješavanje pitanja izbornog zakona i Mostara unutar toga“, pojasnio je Izetbegović.

Najzanimljivija mu je kako kaže ideja da se konačno realizira stari naum da Mostar bude glavni grad Federacije BiH ili da se barem Vlada Federacije smjesti u Mostar.

"Time bi Mostar dobio novo gravitaciono polje i time bi se fokus stavio na Mostar, te bi se pomoglo i zapošljavanjem. Više od stotinu ljudi bi se zaposlilo samo u toj zgradi Vlade koja bi bila napravljena u Mostaru", pojasnio je Izetbegović.

Tijekom današnjeg dana Izetbegović je u Mostaru sudjelovao i na konferenciji "Konsenzus o preustroju političkog sistema 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?", koja je okupila sve članove predsjedništva BiH i diplomatski kor zemlje. Također je u Mostaru, kaže Izetbegović održao i nekoliko sastanaka gdje se razgovaralo o ubrzanoj izgradnji koalicije sa SBB-om i sa HDZ-om BiH.