Oslobađanje Jevreja od ropstva
0

Izetbegović, Komšić, reis Cerić i Inzko na proslavi Pesaha

FENA
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Tradicionalnim seder prijemom upriličenim danas u Sarajevu Jevrejska zajednica BiH obilježila je jedan od najznačajnijih jevrejskih praznika Pesah, koji se slavi u pomen na oslobođenje Jevreja iz egipatskog ropstva prije 3.500 godina.

Prijem je organiziran u Jevrejskoj opštini Sarajevo, a prisustvovali su mu predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života BiH te diplomatskog kora. Među zvanicama su bili i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Uz tradicionalnu seder večeru, karakterističnoj po trpezi s jelima koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i njihovo izbavljenje, predstavnici Jevrejske zajednice BiH su zvanicama i gostima u prigodnim govorima ukazali na osnovne značajke Pesaha, i običaje koji se obilježavaju uz taj praznik.

Sastavni dio ove večere je i čitanje Hagade, knjige u kojoj se hronološki opisuju događaji tokom ropstva Jevreja i njihovog oslobađanja.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci naglašava da se ove godine Pesah pridružuje gotovo u isto vrijeme Uskrsu i Vaskrsu, velikim hrišćanskim praznicima.

"To pokazuje da ukoliko možemo s ostalim građanima zajedno slaviti ove praznike u isto vrijeme, onda možemo i živjeti zajedno jedni do drugih. A Pesah je praznik koji uvijek dolazi u proljeće, noseći neku svjetlost i nadu u budućnost", kazao je on.

Finci podsjeća da je Pesah najstariji jevrejski praznik te da se u kontinuitetu slavi već 3.000 godina.

Naglasivši da se Pesahom obilježavaju tri praznika, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber navodi da na taj dan Jevreji slave novu godinu, odnosno početak proljeća, zatim slobodu, te dobijanje Tore s deset Božijih zapovijedi.

Posebno je potcrtao značaj čitanja Hagade za seder večerom, čime se prisjeća na detalje ropstva i izbavljanja Jevreja, što je posebno značajno za mlade naraštaje.

U BiH danas živi oko 1.000 Jevreja.