BiH
13

Izetbegović: Koalicija sa SBB-om relativno stabilna, u Srebrenici želimo jednog kandidata za načelnika

Piše: N. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Sjednica Kolegija SDA počeo je danas u Sarajevu u 15 sati, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović prije početka sjednice kazao je da će se razgovarati o trenutnoj političkoj situaciji, pitanju Mostara, napada na novinare u Višegradu, kandidatu SDA za načelnika Srebrenice...

U ponedjeljak u posjetu BiH dolazi Johannes Hahn, evropski komesar za pitanje susjedstva i proširenja, a Izetbegović smatra da će jedno od važnih pitanja prilikom susreta članova Predsjedništva BiH i Hahna biti aplikacija BiH za članstvo u EU.

"Mi tu sad imamo golem zadatak, prvo se izboriti za dobijanje upitnika, rad na upitniku i sve ono što smo definisali master planom integrisanja BiH u EU", kazao je Izetbegović dodavši da će jedno od pitanja biti i prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Jedno od aktuelnih pitanja je i objavljivanje rezultata popisa, a Izetbegović smatra da je ključno u cijelom procesu se držati zakona, standarda i kreterija.

"Očekujem da tu jaču ulogu odigra Agencija za statistiku BiH, a ne političari, SDA, Milorad Dodik. Ta stvar treba da se završi tamo gdje joj je i mjesto, i očekujem od direktora da se drži standarda i normativa i da proglasi rezultate", rekao je Izetbegović.

Upitan o dešavanjima u koaliciji SDA-SBB Izetbegović je rekao da je stanje poprilično stabilno.

"Pa nikad nije sve stabilno, ali je mislim da stanje jeste relativno stabilno. Nikad nije sve onako kako bismo mi željeli. Znamo da stvar u velikoj mjeri destabilizira ovaj lični problem koji ima Radončić i ja se nadam da će on imati dovoljno nerava da sve to izdrži i da uradi ono što je potrebno za ovu državu i narod te da se sačuva stabilnost i reformski kurs", rekao je Izetbegović.

Jedna od tema o kojoj će se razgovarati jeste i kandidatura Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice.

Kolegiju će se pridružiti i predsjednik Regionalnog odbora SDA Istočna Bosna i predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica.

"SDA kani na svaki način imati jednog bošnjačkog kandidata za načelnika u Srebrenici. Ako ikako budemo mogli danas ćemo donijeti takvu odluku", rekao je Izetbegović.