BiH
127

Izetbegović: Kašnjenja u formiranju vlasti može biti 15 dana, ali ne i 15 mjeseci

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini može kasniti 15 dana, ali neće biti kašnjenja od 15 mjeseci kakav je bio slučaj nakon općih izbora 2010. godine, kazao je danas u Sarajevu na novogodišnjoj pres-konferenciji zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izebegović.

Naglasio je da je od kantonalnih odbora SDA zatraženo da predlože osobu za bošnjačkog zamjenika predsjednika Federacije BiH te osobu za mandatara Federalne vlade, izrazivši nadu da bi se o tome trebalo razgovarati između 12. i 15. januara, a novi saziv Vlade Federacije BiH trebao bi biti formiran do sredine februara.

Na pitanje novinara da li je istina da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH traži mjesto u federalnoj vlasti koje pripada Srbima da bi to mjesto dala Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su opozicija na državnom nivou, Izetbegović je kazao da HDZ-u pripada pet ministarstva što je više od izbornog rezultata te stranke.

"Demokratska fronta osvojila je više glasova od HDZ-a te ima više poslanika u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. No DF traži tri ili četiri ministarska mjesta u Federalnoj vladi dok HDZ traži šest, ali i dalje će se o tome razgovarati. No, smatram da će HDZ uzeti pet hrvatskih pozicija", istaknuo je Izetbegović.

Budući da su mediji objavili da postoje neka nezadovoljstva odnosnom SDA u Koaliciji "Domovina", Izetbegović je kazao da je SDA osvojila 80 posto zbog čega je i tražila da SDA pripadne četiri delegatska mjesta, od ukupno pet, u Vijeću naroda Republike Srpske.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ocijenio je da će Koalicija "Domovina" nastaviti postojati, najavivši da će kao takva izaći i na lokalne izbore 2016. godine.

Istaknuo je da će se u 2015. godini pokušati zaustaviti negativni trendovi u BiH, ali je najavio da će do kraja ovog četverogodišnjeg mandata biti otvoreno od 30.000 do 40.000 novih radnih mjesta da bi se za deset godina ispunilo obećanje o otvaranju 100.000 novih radnih mjesta.

Podvukao je i da je SDA osudila "vandalski čin" jučerašnjeg upada policije u prostorije redakcije Klix.ba jer, smatra Izetbegović, novinari nisu krivi sramoti i političkim trgovinama kojoj je svjedočila javnost.

"Novinari imaju pravo ne otkriti izvor informacije, a jučerašnji čin bio je nasilje i nadam se da se to neće ponoviti. SDA je to osudila. Smatram da tužilaštvo i kantonalna policija to nije trebala učiniti, ali nadam se da će biti poučeni tom greškom i da se to neće ponoviti", kazao je.

S druge strane istakao je da će se 2014. godina pamtiti kao godina u kojoj su nagomilani problemi kulminirali, ali i kao godina u kojoj se ukazalo svjetlo na kraju tunela i u kojoj su pokrenuti procesi rješavanja tih problema.

Osvrnuo se posebno na majske poplave i klizišta kazavši da su Predsjedništvo BiH, Oružane snage BiH i sistem civilne zaštite pravovremeno reagirali ublaživši posljedice te katastrofe, iznoseći podatak da su štete nanesene stambenom fondu, infrastrukturi i proizvodnom sektoru prešle iznos od dvije milijarde eura.

Kazao je da se sredstva od donatorske konferencije, oko 802 miliona eura, implementiraju projektima koje donatori sami biraju tako da nema preciznih pokazatelja o stepenu implementacije, ali su rezultati vidljivi.

"Samo u okviru projekata UN-a je obnovljeno više od 1.000 kuća, 88 javnih objekata, urađena sanacija 32 klizišta, deminirano 200.000 m2 zemljišta, osposobljeno više od 3.000 oštećenih i uništenih radnih mjesta i 12.000 poljoprivrednih gazdinstava", kazao je Izetbegović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Dodao je da bi zimski mjeseci trebali biti iskorišteni za definiranja projekta za nastavak oporavka od katastrofe da bi se od aprila počelo raditi radi potpune sanacije šteta uzrokovanih poplavama i klizištima.

Podsjetio je da je početak februara obilježio spontani bunt građana izmorenih neimaštinom, nepravdom, sebičnošću i indolencijom političara, naročito onih koji su puno obećali na izborima 2010. godine, a gotovo ništa od obećanog nisu uradili.

"Umjesto obećanog ekonomskog napretka, borbe protiv kriminala i korupcije i ubrzanog napretka euroatlantskih integracija BiH, vladajuća SDP-SNSD koalicija nas je dovela do potpune blokade reformskog i integracijskog procesa, do ekonomske stagnacije i nazatka", tvrdi Izetbegović.

Ipak podsjetio je da su posljedice protesta ocijenjene kao pokušaj državnog udara te da je SDA odlukama Predsjedništva i Glavnog odbora dala glavni doprinos stabilizaciji prilika u zemlji.

Podsjetio je da je Vlada Republike Srpske donijela Uredbu kojom je faktički zaustavljen proces registracije birača u RS-u, dodajući da je ta uredba bila pokušaj uzurpiranje zakonodavnih ovlasti države BiH implementiranjem dijela retrogradnog Zakona o prebivalištu i boravištu čije je usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH zaustavila SDA.

"Na navedenu Uredbu Vlade RS-a sam podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti, te je i Odluka Vlade RS-a u cijelosti ukinuta. Nadamo se da će novi sastav PSBiH odbaciti prijedlog Zakona o prebivalištu i boravištu i na taj način trajno zaštititi prava protjeranih na povratak, kretanje i slobodno naseljavanje", naglašava Izetbegović.

Prisjetio se i preminulog predsjednika SDA Sulejmana Tihića koji je SDA predvodio 12 godina, kazavši da je bio omiljen među prijateljima i saradnicima, a poštovan među političkim protivnicima.

Govor je zaključio stavom da BiH trebaju stabilne i efikasne vlade koje će omogućiti privredni rast, nove investicije i intenzivno zapošljavanje, koje će otkloniti prepreke s euroatlantskog puta BiH, izrazivši uvjerenje da se u ovom mandatu iskoristiti bogati resursi BiH te da će se od nje načiniti prosperitetna zemlja.