BiH
5

Izetbegović i Komšić: Nakon briselskog dogovora umjesto Hrvata nezadovoljni Bošnjaci

FENA
Izetbegović i Komšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izetbegović i Komšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić danas su u Sarajevu istaknuli svoje viđenje sastanka u Briselu, na kojem su predstavnici političkih stranaka razgovarali o rješenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

"Još ne znamo sve detalje i nemamo papire o tom dogovoru, tako da možemo zaključivati iz onoga što čujemo u medijima. To bi se moglo svesti na to da ćemo dobiti novu diskriminaciju i nove razloge za neke nove apelacije tipa Sejdić-Finci", kazao je Izetbegović.

Ako bude pet glasova bosanskog Hrvata ili Bošnjaka vrijedio kao jedan glas hercegovačkog Hrvata, Izetbegović kaže da će to biti razlog da se nove apelacije prave u odnosu na Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

"Ako to bude tako kako se sad čini da jeste, odnosno ako ne bude riješeno pitanje Brčkog i ako zaista jedan glas čovjeka u Hercegovini bude vrijedio kao pet ili šest glasova u Federaciji, naravno da to neće biti prihvatljivo", rekao je Izetbegović.

Također i Željko Komšić je siguran da niko ne zna reći kakva je ideja briselskog sastanka, jer tu nema nikakvog papira.

"Dakle, možemo da sudimo kroz izjave ljudi koji su prisustvovali sastanku u Briselu. Da bi se čovjek izjasnio o tome kakav je to prijedlog mora biti negdje napisan", kaže Komšić.

Međutim, ističe da ako je tačno ono što je putem medija već obrazlagano, a što prema njegovom mišljenju nije puno da bi se moglo precizno zaključivati, onda to nije realizacija presude Sejdić-Finci.

Prema tome, zaključio je da opet postoje dva problema, a s "onim što se navodno sada radi u Briselu i što treba da se desi u Mostaru 11. aprila zadržavaju se ti isti problemi, samo više nisu nezadovoljni Hrvati nego Bošnjaci.“