BiH
0

Izetbegović i Komšić na konferenciji u Beču

SRNA
Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, na poziv bivšeg predsjednika Bugarske Petra Stojanova, prisustvovali su u Beču otvaranju Centra za globalni dijalog i saradnju i konferenciji "Dijalog i saradnja za promjenu: zapadni Balkan kao model stabilnosti za multikulturalne i multireligijske regione".

Govoreći na panelu "Regionalna stabilnost, demokratija i ekonomski razvoj", Izetbegović je rekao da su za očuvanje i izgradnju mira potrebni lideri koji ispravno tumače interese svojih naroda i građana i zastupaju te interese kroz dijalog baziran na uzajamnom razumijevanju i poštovanju.

Prema njegovom mišljenju, dosadašnja iskustva pokazuju da je region jugoistočne Evrope išao naprijed samo onda kada su lideri u regionu imali hrabrosti da povlače poteze koji vode ka pomirenju i dogovoru, čak i onda kada takvi potezi nisu bili popularni, niti su imali podršku njihovih birača, prenose federalni mediji.

Skupu se obratio i bivši predsjednik SAD Bill Clinton.

Misija Centra za globalni dijalog i saradnju, čiji je Stojanov jedan od osnivača, jeste promocija globalnog dijaloga u cilju jačanja stabilnosti i ubrzanja ekonomskog razvoja na bazi etičkih principa. 

Jučerašnjem otvaranju Centra i njegovom prvom godišnjem okupljanju prisustvovao je niz lidera i uglednih ličnosti iz javnog i političkog života, saopšteno je iz Izetbegovićevog kabineta.