BiH
4

Izetbegović i Davutoglu posjetili mezar Alije Izetbegovića

FENA
Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon sastanka u Predsjedništvu BiH u Sarajevu i obavljanja džuma namaza u Begovoj džamiji, posjetili su Memorijalni kompleks Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Davutoglu je za agenciju Anadolija izjavio da će Turska biti uz Bosnu i Hercegovinu u svakom smislu.

"Moja posjeta Sarajevu je moja dužnost i ponosan sam što sam tu", rekao je.

Davutoglu je naglasio da je ovo njegova prva posjeta BiH od formiranja državne vlade i dodao da je to Bosni i Hercegovini dalo neki novi duh.

Zadovoljan je što je ponovno obišao mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH.

"Stajati ovdje kod velikog lidera Alije Izetbegovića je velika čast. BiH i njene vrijednosti su nam veliko nasljeđe koje ćemo uvijek čuvati", izjavio je Davutoglu.

U vezi s podrškom Turske za učlanjenje BiH u NATO, Davutoglu je podsjetio na posljednji sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu i istakao da Turska nije jedina zemlja koja podržava članstvo BiH u NATO-u, nego da to čine mnoge zemlje uključujući Bugarsku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju, Grčku i druge zemlje u regiji.

"Postignut je napredak zahvaljujući i velikim naporima predsjednika Izetbegovića. Uskoro će oživjeti akcioni plan za članstvo u NATO-u. Postoji još nekoliko koraka koje BiH mora poduzeti a Turska će učiniti sve što je u njenoj moći da sve ide po planu" rekao je Davutoglu.

Davutoglu je u vezi s izborima u Srbiji, koji su zakazani za nedjelju, rekao da ta zemlja ima važnu ulogu u regiji te da može puno doprinijeti miru na Balkanu.

Istaknuvši dobre odnose Srbije i Turske, kazao je: "Neka su im sretni izbori. Dosta smo radili s Tadićem i namjeravamo to nastaviti. Danas, i u razgovoru s mnstom Lagumdžijom smo razgovarali o samitu BiH, Turska i Srbija. To su akcije koje će doprinijeti miru u regiji".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je naglasio da je posebna tema današnjih sastanaka pristupanje BiH evroatlantskim integracijama u smislu ubrzanja tog procesa.

"Na sastanku ćemo posebno obratiti pažnju na članstvo u NATO-u. BiH već sebe vidi kao članicu NATO-a. Za EU nam možda treba osam, deset godina, ali NATO je blizu. Članstvo u NATO-u će donijeti sigurnost u BiH, a sigurnost će doprinijeti prosperitetu, donijet će nam strane investitore, promijenit će imidž BiH", rekao je Izetbegović za agenciju Anadolija.