BiH
32

Izetbegović i Čović primili u nastupnu posjetu novog turskog ambasadora

Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović odvojeno su primili u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koça.

Tema razgovora Izetbegovića i Koca bili su modaliteti poboljšanja ekonomske saradnje u obostranom interesu. Izetbegović je konstatirao da je neophodno kroz institucije vlasti na svim nivoima raditi na ubrzanom otklanjanju prepreka u saradnji, kako bi realizacija postignutih bilateralnih sporazuma bila što bolja, a prostor za nove dogovore otvoren.

Ambasador Koç istakao je da u domenu proširenja trgovinske razmjene postoji veliki potencijal koji treba iskoristiti. Sagovornici su se složili da su prijateljski odnosi dvije države odličan osnov za jačanje bilateralnih veza na svim poljima. Izetbegović je naglasio da je dalje razvijanje odnosa Bosne i Hercegovine i Turske trajno opredjeljenje naše države, te istakao da će i napredak na realizaciji Reformske agende također pogodovati razvoju poslovne klime u BiH za strane ulagače, uključujući i turske investitore.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović poželio je dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Republike Turske u BiH Koçu, te izrazio nadu u nastavak dobre saradnje.

Na susretu je razgovarano o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te je pritom hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović upoznao ambasadora o planiranim aktivnostima s ciljem dobijanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine, a u skladu sa Master planom Predsjedništva BiH.