Sastanak u Sarajevu
0

Izetbegović i Babacan o unaprijeđenju proizvodnje u BiH

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je u subotu u Sarajevu sa zamjenikom premijera Republike Turske Alijom Babacanom i ministrom poljoprivrede Republike Turske Mehdijom Ekerom o unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje, a posebno u oblasti poljoprivrede.

Izetbegović je na pres-konferenciji kazao da je delegacija iz Turske doputovala u uzvratnu posjetu BiH nakon što je Izetbegović polovinom februara boravio u Turskoj kada je zatražio da se Turska ekonomski više uključi u pomoć BiH posebno u oblasti poljoprivrede, a najviše u cilju osiguravanju održivog povratka.

Kako je istaknuo Turska ima izrazito razvijenu privredu i poljoprivredu, zbog čega je Izetbegović i zatražio pomoć turskih struktura u tehnološkom, finansijskom i organizacijskom smislu, dodajući da će ova uzvratna posjeta rezultirati konkretnim dogovorima i planovima fokusirajući se na poljoprivredu, turizam, energetiku i proizvodnju hrane.

Zamjenik premijera Republike Turske Alija Babacan je naglašavajući dobre i prijateljske odnose dvije zemlje, kazao da bi naredni period trebao biti period razvoja BiH ističući kao važnu činjenicu formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Babacan je također naveo da su sagovornici razgovarali najviše o ekonomskim odnosima, podcrtavajući da je turska Egzin banka spremna finansirati projekte turizma, energetike te izgradnje infrastrukture konkretno autoputeva.

Zamjenik turskog premijera izrazio je spremnost da Turska takozvanim "soft loan" odnosno povoljnim kreditima pomaže proces povratka, ali ovakva pomoć ne isključuje i druge oblike pomoći povratnicima, dok je Izetbegović izrazio velika očekivanja kada je u pitanju pomoć u "soft loan" kreditima u cilju postizanja multietničkog povratka.

Tokom susreta najavljeno je i održavanja trećeg Biznis forma u Sarajevu od 16. do 18. maja koji bi trebao okupiti brojne privrednike te je Izetbegović pozvao sve zainteresirane da se prijave na učešće, a Babacan je naglasio da se radi o veoma važnom forumu koji omogućava povezivanje privrednika BiH i Turske, ali i drugih zemalja svijeta.

Predsjedavajući Izetbegović podsjetio je da su u protekle dvije godine Biznis forum okupio 700 investitora iz 40 zemalja svijeta, predstavljeno je 150 projekta, od kojih su mnogi i realizirani, među njima izgradnja hotela Bristol, Halal park u Gračanici, Apimed projekat u Sanskom mostu, ostavaren je veliki posao za bh. građevinare u Abu Dabiju te studentski domovi na Ilidži, a najavljena je investicija od nekoliko miliona u Banovićima.

Na kraju je direktor BBI banke Amer Bukvić, koji je i organizator foruma, naglasio da se intenzivno radi na organizaciji ovog foruma te da je već veliki broj privrednika iz brojnih zemalja, posebno regiona, najavio svoj dolazak.