Dan Armije RBiH
0

Izetbegović: Hrabri narod stvorio je respektabilnu Armiju RBiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Željko Komšić i brojne druge delegacije i boračka udruženja položili su cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića te uz prigodan vjerski program odali počast svim šehidima i poginulim borcima na taj način obilježavajući Dan Armije RBiH.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ovom prilikom je čestitao svim patriotima i građanima BiH dan kada je formirana Armija RBiH.

"Jedan skoro nenaoružan i neorganizovan narod, ali pritom veoma hrabar i dobar, uz jaku saradnju i prateći jedno mudro rukovodstvo, te jasno postavljene ciljeve, napravio je respaktibilnu oružanu silu, skoro ni iz čega. Ta snaga se oduprla višestruko jačim agresorima sa istoka i zapada. Unatoč embargu oduprla se i onim u svojim redovima koji su htjeli da je pretvore u osvetničku silu. Tako se može slobodno reći da je Armija RBiH odbranila zemlju i napravila jednu veliku moralnu pobjedu sačuvavši slobodu i ideju BiH, a to je da različiti ljudi, vjere i kulture mogu živjeti zajedno i ta ideja ugrađena je u same temelje Evrope koja se danas ujedinjuje", kazao je Izetbegović.

Ratni general Ismet Dahić je istakao kako su pred sam početak agresije izvršili mobilizaciju svih sila, koliko je to zakonom bilo dozvoljeno, dok su se druge patriotske sile, koje su djelovale u manjim grupama, polako same uvezivale.

"Tako je formirana Teritorijalna odbrana na području cijele BiH, koja je kasnije prerasla u Armiju. Bili smo mnogo slabiji od agresora. Nismo imali ni naoružanje, ni organizaciju, tako da smo bili primorani stvarati vojsku iz ničega te se sami organizovati i uvezivati kako znamo i umijemo", naglasio je Dahić.

Na pitanje novinara u vezi sa priznanjem Kosova od BiH, Izetbegović je kazao kako na taj način Kosovu neće ništa posebno pomoći, nego samo mogu napraviti unutarnji sukob u BiH. Pričekat ćemo da prođe malo vremena i taj problem će biti riješen, dodao je Izetbegović.

Dan Armije RBiH je obilježen i na Šehidskom mezarju Stadion Koševo, gdje je također polaganjem cvijeća odata počast svim palim braniteljima BiH.

Član Predsjedništva BiH željko Komšić i ministar odbrane Muhamed Ibrahimović, uz pratnju 200 vojnika, položili su cvijeće na mezarje stradalih Bošnjaka pripadnika Armije BiH, zatim na groblje stradalih Srba i Hrvata pripadnika Armije BiH.