BiH
0

Izetbegović: Godina za zaborav, godina zastoja

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je danas, na novogodišnjoj pres-konferenciji ove stranke u Sarajevu kazao da je 2013. bila godina za zaborav, godina zastoja, političke, reformske, ekonomske, idejne stagnacije, a u nekim segmentima i nazatka.

"Olako razbijena koalicija SDP-SDA, zbog otpora SDA da učestvuje u slabljenju države kroz loš budžet i niz retrogradnih zakona, dovela je do haotičnog stanja u zemlji, od kantona, preko entiteta do vrha države", kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, nivo lokalne samouprave je bio bolji dio vlasti, „gdje je SDA kroz rad 39 načelnika koji pripadaju ovoj stranci davala doprinos stabilnosti u zemlji“.

"Standard i kupovna moć građana su padali. Rastao je broj nelikvidnih firmi, broj nezaposlenih, a posebno zabrinjava procenat više od 60 posto nezaposlenih među omladinom", kazao je Izetbegović.

Zemlja se, dodao je, dodatno zadužila, a bez kredita MMF-a oba entitetska budžeta bi bila pred bankrotom.

"Privreda BiH je ipak pokazala žilavost. BH Telecom i ostali telekom operateri su ponovo unijeli značajna sredstva u entitetske budžete, izgradnja koridora 5C je praćena kontroverzama, ali zapošljava dobar dio građevinske operative, Energoinvest uspijeva dobiti posao na inostranim tržištima, namjenska industrija bilježi znatan snažan oporavak, Zirat Banka i BBI Banka su investirale više od 130 miliona KM u projekte održivog povratka. Ali izostala je sistematska podrška države privredi", kazao je Izetbegović.

Dodao je da sredstva od više od 100 miliona KM namijenjena razvoju malih i srednjih preduzeća putem IPA fondova i Odraza nisu povučena zbog indolencije vladajuće koalicije.

Zaustavljen je put BiH ka EU i NATO-ovim integracijama. Izetbegović navodi da štete, osim onih koje se odnose na ugled zemlje, na stvaranje političkog i poslovnog ambijenta koje su nemjerljive, ali su zato mjerljive cifre u milionima eura koje nećemo povući iz IPA fondova.

SDA, mada opoziciona stranka na nivou države, učinila je sve da se iznađe rješenje po presudi „Sejdić-Finci“.

"Model koji je trenutačno na stolu rješava bit presude. Također, on izlazi ususret opravdanim zahtjevima hrvatskih stranaka, ali ne izlazi ususret neopravdanim zahtjevima da se u Ustav unose etnička izborna područja i slično", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je apelacija predsjednika SDA, koju je prihvatio Ustavni sud, trebala da olakša rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine i put BiH ka NATO-u.

"Nažalost, vladajuća koalicija je krenula u smjeru suprotnom duhu presude. Umjesto da dodijeli 63 perspektivne lokacije Oružanim snagama BiH jednom jednostavnom odlukom, oni su krenuli u pokušaj dijeljenja kompletne državne imovine entitetima, dakle podjelu resursa i državnog erara", kazao je Izetbegović.

Osim ovoga, dodao je, SDP i SNSD su inicirali izmjenu Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o JMB, Zakona o državljanstvu, Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije, Zakona o privrednoj komori BiH... Izetbegović smatra da sve navedene izmjene idu na štetu države BiH i dostignutog nivoa refrmi.

SDA je upozaravala i koliko je mogla blokirala donošenje ovih zakona. SDA će iskoristiti sve mehanizme da spriječi nastavak ovog procesa, usvajanja štetnih izmjena zakona koji su u planu, kao što su Izborni zakon, Zakon o državnoj službi, Zakon o VSTV, te Zakon o centralnoj banci.

Po Izetbegovićevim riječima, prošla godina je bila godina raskola u strankama i koalicionim savezima.

"Osnovane su i nove političke stranke među kojima Narodna fronta, predvođena Željkom Komšićem, pokazuje najjači potencijal", kazao je Izetbegović.

Podsjećajući da je u 2013. konačno obavljen popis stanovništva u BiH, kazao je da preliminarni rezultati pokazuju da je u izvjesnoj mjeri sačuvana multietnička matrica BiH.

Izetbegović je naveo da je aktuelna parlamentarna većina predvođena SDP-om tokom protekle godine, kao i u prethodne dvije godine, "pokazala da nije sposobna vladati procesima u BiH".

"Kako drugačije objasniti izostanak rezultata na planu EU i NATO-ovih integracija, socijalne zaštite, zaštite ljudskih prava, a posebno ekonomije. Jedino za što su sposobni jest generiranje stalno novih kriza, svakodnevnih promjena parlamentarnih većina, kreiranje po BiH štetnih sporazuma i zakona. Izlaz iz ovog stanja su opći izbori iduće godine. Pozivamo ih da, bez odgađanja, dopune izborni zakon vezano za izborne jedinice za državni parlament iz entiteta RS, i na taj način omoguće održavanje izbora. Izražavamo sumnju da su prepucavanja između domova Parlamentarne skupštine dio plana vladajuće garniture da odgodi izbore", kazao je Izetbegović.

Najgora varijanta, dodao je, politička i ekonomska agonija, bi bilo neodržavanje izbora u okotobru iduće godine.

"Tražimo od aktuelne parlamentarne većine na državnom nivou da do izbora pokrenu s mrtve tačke procese integracije BiH u EU i NATO, da promijene indolentan odnos spram privrede, naročito realnog sektora koji je baza čitave ekonomije, i da odustanu od donošenja izmjena zakona koje su štetne po BiH", kazao je Izetbegović.

Odgovorajući na novinarsko pitanje, kazao je da je SDA u 2013. godini kočila negativne procese i nastavit će da to radi.

Na novinarsko pitanje o odnosu SDA i SBBBiH, te njegovom odnosu s predsjednikom SBBBiH, Izetbegović je kazao da je bio „taj problem lični koji niz ljudi u BiH ima već desetljećima s ličnošću gospodina Radončića".

"Nadam se da će doći do promjene njegovog odnosa ne samo prema meni nego općenito jednog odnosa destruktivnog u odnosu na rivale", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je SBB "imao svoja lutanja, često je stajao uz SDP, uz donošenje loših zakona".

"Nije kasno da se to sve popravlja", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je na početku današnje pres-konferencije kazao da predsjednik SDA Sulejman Tihić zbog oporavka nije mogao prisustvovati današnjoj pres-konferenciji.

"Moja prva želja za godinu u koju ulazimo je dobro zdravlje našem predsjedniku. Potreban nam je on, njegov autoritet, njegova mudrost na putu koji će SDA preći u sljedećih devet mjeseci koji prethode oktobarskim izborima u 2014. godini", kazao je Izetbegović.