Slučaj "Divjak"
0

Izetbegović: Eksperti trebaju utvrditi da li je dostavljena sva dokumentacija

SRNA
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da eksperti treba da utvrde da li je Ministarstvo pravde dostavilo Ministarstvu inostranih poslova (MIP) svu potrebnu dokumentaciju potrebnu da bi se od Austrije zatražilo izručenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka.

"MIP tvrdi da nisu ispunjeni svi uslovi, da treba prikupiti još neke dokumente i papire da bismo se obratili Austriji. Vjerovatno su u pravu", rekao je Izetbegović danas u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, radi se o spisku dokumenata koje treba dostaviti i nije teško provjeriti da li je on kompletan.

"To je lako provjeriti, ali ja nisam taj koji će provjeravati", rekao je Izetbegović, dodavši da eksperti treba da utvrde o čemu se radi.

MIP BiH upozorio je prošle sedmice Predsjedništvo da zahtjev Ministarstva pravde za izručenje Jovana Divjaka ne ispunjava uslove propisane važećim međunarodnim sporazumima, odnosno da ne sadrži neophodnu dokumentaciju, što je Ministarstvo pravde negiralo.

Iz Ministarstva pravde saopšteno je da je ovo ministarstvo u slučaju "Divjak" u potpunosti postupilo u skladu sa svojim nadležnostima i da je uz molbu za njegovo izručenje dostavljena sva potrebna dokumentacija dobijena od Tužilaštva BiH.