BiH
57

Izetbegović: Dobro je što je Dodik otišao u Potočare

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije, kazao je uoči redovne sjednice Glavnog odbora Stranke da očekuje dalje jačanje SDA, za koju vjeruje da će se pozicionirati kao generator pozitivnih promjena i reformi u BiH.

"Nadam se da će SDA nastaviti dobijati na snazi da bismo BiH snažno pomakli u sljedećem mandatu u smjeru Evrope i učešća u NATO-u, ali i da bismo je odvukli od lošeg socio-ekonomskog stanja. Što se tiče kandidata, eventualno protukandidata, SDA je već 25 godina stara stranka koja ima niz vrlo kvalitetnih, iskusnih i referentnih kadrova koji mogu biti itekako protukandidati. Ja ću biti jedan od kandidata“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na zahtjev koji je podnio Ustavnom sudu BiH kojim je tražio ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

"Taj dan trebaju prepoznati svi građani koji žive u entitetu Republika Srpska. Deveti januar to nije, jer toga dana su srpski poslanici odlučili da se odvoje od Bošnjaka i Hrvata. Taj dan se proslavlja kao krsna slava RS i mislim da su općenito krenuli u jednom lošem smjeru vršenja pritiska na sud“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je unaprijed nepriznavanje odluka Ustavnog suda BiH kažnjivo Krivičnim zakonom BiH, te da je Ustavni sud izvorno Dejtonska institucija, odnosno da su njegove presude obavezujuće.

"Ne treba nam djelovanje koje nije vladavina prava i vladavina zakona. Ne smije izvršna i zakonodavna vlast utjecati na sudsku vlast. To je jasan demokratski postulat“, saopćio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao kako misli da je dan Republike Srpske 25. novembar 1995. godine i da to nikoga ne bi trebalo vrijeđati jer taj dan svi građani BiH, pa i oni koji žive u RS, trebaju prepoznati kao svoj dan. On je prokomentarisao i najavljenu SNSD-ovu rezoluciju o samostalnosti za koju je kazao da je virtuelna priča o budućnosti u kojoj će se ratni ciljevi postići civilnim sredstvima.

"SNSD nema odgovore na aktuelna pitanja i onda se uvijek izvlači kao džoker ta virtuelna priča o budućnosti u kojoj će se ratni ciljevi postići civilnim sredstvima. Raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma je vrlo opasna stvar i po RS jer ako nema Dejtona onda nema ni RS i onda se vraćamo na stanje iz 1991. godine“, smatra Izetbegović.

Istakao je i da bi jednostrani referendum u BiH sigurno odveo u konflikt i da iz SNSD-a znaju da nikada neće krenuti u tom smjeru.

Kazao je da je dobro što je Milorad Dodik otišao u Potočare, ali da bi bolje bilo da je još prihvatio da se tamo desio genocid.

"Da je prihvatio ono što stoji u sudskim odlukama, da nije pominjao neke probleme u drugim zemljama, odnosno da je prije svega očistio, što bi rekli, u svome dvorištu i ispred svojih vrata, onda bi ta njegova posjeta Srebrenici bila potpuna“, zaključio je Izetbegović.