BiH
660

Izetbegović: Diskriminacija je odrednica političkog djelovanja vlasti RS

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
"Izražavam duboku zabrinutost izuzetno lošim stanjem i položajem Bošnjaka u RS, posebno sve učestalijim napadima na povratnike, na njihovu imovinu i vjerske objekte", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA nakon sjednice Predsjedništva stranke, koja je održana danas u Banjoj Luci.

Od vlasti RS-a je zatražio da poštuju Ustav i zakon i da efikasno zaštite Bošnjake i sve povratnike od nedvosmislene diskriminacije, da javno osude svaki napad na povratnike u ovom entitetu, da svojim izjavama ne doprinose stvaranju loše klime i netrpeljivosti, da putem organa sigurnosti pruže zaštitu povratnicima, da im omoguće zapošljavanje u administrativnim službama, a naročito u policijskim i pravosudnim organima u skladu sa popisom iz 1991. godine.

Ponovio je uvjerenje da niti jedan narod u Bosni i Hercegovini ne može drugim narodima nametati rješenja o pitanju naziva jezika i drugih temeljnih prava, ali da je nažalost diskriminacija u obrazovnom sistemu entiteta, kao i u njegovim institucijama postoje odrednica političkog djelovanja vlasti RS-a.

"Diskriminacija bošnjačke djece u školama entiteta RS, mora prestati i mora se omogućiti izučavanje bosanskog jezika u školama u ovom entitetu. SDA će poduzeti sve ustavne i zakonske mjere i koristiti sve institucionalne mehanizme za ostvarivanje prava i interesa Bošnjaka i svih drugih za obrazovanje na svom jeziku", poručio je Izetbegović.

Dok se ne steknu uslovi za redovno odvijanje nastave u školama koje pohađaju bošnjačka djeca SDA će zadužiti svoje predstavnike u Vladi FBiH i u vladama kantona da iznađu mogućnosti finansiranja alternativnih vidova obrazovanja u edukativnim centrima u onim mjestima u RS gdje bošnjačka djeca ne mogu učiti svoj jezik.

Lider SDA je istakao je stranka podržava reformu sektora pravde u BiH i ponovio da odluka o referendumu u RS-u mora biti ukinuta i da će oni podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, ukoliko Ustavni sud RS-a odbije veto Bošnjaka.

Na novinarsko pitanje kako komentariše današnju izjavu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, da ova stranka nema namjeru da sarađuje sa SDA kao političkom partijom, koja "u kontinuitetu pokazuje loše namjere prema Republici Srpskoj", Izetbegović je pozvao Dodika na dijalog, a sve građane RS na suživot i međusobno uvažavanje.