BiH
92

Izetbegović: Brdo Žuč je kota ponosa, identiteta i sjećanja na veliku borbu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Polaganjem cvijeća na Hair česmi i centralnom manifestacijom danas je na brdu Žuč u Sarajevu obilježena godišnjica bitke za brdo Žuč i Dan Općine Novi Grad.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Na ovaj dan, 8. juna 1992. u akciji jedinica Teritorijalne odbrane BiH s tri sarajevske općine, Novog Grada, Novog Sarajeva i Vogošće, oslobođeno je brdo Orlić te plato na Žuči.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da brdo Žuč ne predstavlja samo jednu uzvisinu i stratešku kotu, već je da je to "kota bh. ponosa, identiteta i sjećanja na veliku borbu".

" Nevjerovatan je uspjeh branilaca Armije Republike BiH na samom početku rada u BiH protiv mnogo bolje naoružanog, spremnijeg i organizovanijeg neprijatelja. U momentu nakon što su se spremali da presijeku grad, naši branioci su prvi napali te pobijedili u vrlo zahtjevanim bitkama", kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da je nakon tih bitki uslijedilo višegodišnje granatiranje dodajući da se sjeća da je na brdo Žuč znalo pasti i po 5.000 granata dnevno.

Naglasio je da bitke na brdu Žuč nisu samo bitne za općinu Novi Grad i Sarajevo, već su važne za narednih 100 godina, "jer su ovim pobjedama date poruke o pobjedivosti i inatu jednog naroda".

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kazao je da je bitka na brdu Žuč bila jedna od prvih velikih pobjeda Armije Republike BiH na formiranom frontu.

"Ali tokom cijelog rata, vodile su se žestoke borbe i bitke na ovom mjestu. Prema svjedočenjima nekih od učesnika u ovim bitkama, ništa drugo se nije moglo porediti s bitkama na brdu Žuč. Samo herojstvo je moglo da nam donese pobjedu", naglasio je.

Efendić je istaknuo da je na zadnjoj sjednici Općinskog Vijeća Novi Grad donijeta odluka o kupovini zemljišta na Golom brdu gdje se planira izgraditi memorijalni centar i centralno spomen-obilježje bitke na Žući.

"Mnogo je lokacija na ovom brdu koje treba obilježiti, jer su na ovom brdu poginuli pripadnici Armije Republike BiH Enver Šehović, Safet Zajko i Safet Isović te mnogi drugi borci", kazao je Efendić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Faid Hećo kazao je da je brdo Žuč bilo nepoznato građanima Sarajeva, ali početkom borbenih dejstava, postalo je jedno od ključnih dominantnih kota s kojih su agresori ubijali građane.

" Bitka na Žuči je simbol odbrane našeg grada i simbol odbrane BiH. Pofaličkom bitkom u maju 1992. godine uspjeli smo da osujetimo agresorski napad nakon čega je stvorena osnova za dalja borbena dejstva", istakao je.