BiH
68

Izetbegović: Bosna i Hercegovina je preteča duha ujedinjene Evrope

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Otvorenost, zajedništvo u raznolikosti, uzajamno uvažavanje i tolerancija zajedničke su vrijednosti koje s Evropom dijeli i Bosna i Hercegovina, i njeni narodi i građani kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović povodom Dana Evrope, koji je večeras obilježen na prijemu u sarajevskoj Vijećnici.

Izetbegović je u uvodnom obraćanju istaknuo da nije ni pretjerano, niti pretenciozno, kazati da su BiH i ovaj grad, u kojem se bogomolje različitih konfesija skoro naslanjaju jedna na drugu, bili preteča duha ujedinjene Evrope.

Kako je rekao, u novom stoljeću brojne nove članice obogatile su evropsku porodicu, donoseći nova iskustva i dajući svoj doprinos daljem produbljivanju saradnje u okvirima Evropske unije (EU).

"Ta, i takva Evropa kojoj stremimo, jeste Evropa otvorenih granica i otvorenog duha", naglasio je.

Također, napomenuo je da se danas obilježava i Dan pobjede nad fašizmom.

"Stari kontinent u prošlom se stoljeću odupro zlu nacističkog totalitarizma i fašističkog jednoumlja, mraku koji je bio prekrio cijeli kontinent. Bez 9. maja 1945. ne bi bilo ni maja 1950.", istaknuo je, i podsjetio da se 9. maj u BiH također obilježava dan Zlatnih ljiljana, kao i Dan logoraša.

Podvukao je da su narodi u BiH odlučni da iz sukoba kroz koje su prošli izvuku pouku, i naraštajima koji slijede pruže budućnost mira i napretka - evropsku budućnost.

Stoga, kako je rekao, osim integracije u EU, potrebno je još predanije raditi i na unutrašnjoj integraciji države, reformama te jačanju vladavine prava kako bi postigli konačni cilj.

"Taj cilj je jasan - želimo biti dio uređene, razvijene i ujedinjene Evrope", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zvanicama se obratio i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, koji je kazao da 9. maj označava "početak do sada nezabilježene ere prosperiteta i mira u brojnim dijelovima evropskog kontinenta."

"Stabilnost EU koja traje više od polovice stoljeća zasnovana je na temeljima zajedničke svrhe jedinstva i solidarnosti između evropskih nacija", istakao je i dodao da "BiH nesumnjivo pripada zajedničkoj budućnosti EU".

Podsjetio je da je u prethodnoj godini u našoj zemlji bilo mnogo pozitivnih procesa te ustvrdio da je, nakon mnogo godina zastoja, BiH ponovo vraćena na svoj evropski put.

Međutim, naglasio je da su BiH potrebne promjene i reforme te da je EU snažna u svom opredjeljenju da nastavi pružati podršku.

"Mi smo vaš daleko najvažniji partner i to ostajemo ubuduće", potcrtao je Wigemark.

Ovu priliku iskoristio je da pozove sve donosioce odluka u BiH da iskoriste pozitivan zamah postignut u pogledu evropskih integracija, i poručio im "da ostave po strani sve uske političke interese".

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života BiH te predstavnici diplomatskog kora.

Dan Evrope slavi se 9. maja povodom godišnjice historijske Šumanove deklaracije, koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena Evropska unija (EU). To je i prilika da se slave dostignuća EU - trajni mir, ekonomska saradnja i kretanje bez granica.