BiH
5

Izetbegović: Očekujemo odlučniji pristup EU prema BiH

Piše: Faruk Vele
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Očekujem da ćemo sa ministrima vanjskih poslova Hrvatske, Austrije, Mađarske i Velike Britanije otvoreno razgovarati o manjkavostima dosadašnjeg pristupa Europe prema Bosni i Hercegovini te razmotriti jedan drugačiji, odlučniji, politički pristup i strategiju, koji bi uvažili specifičnosti Bosne i Hercegovine, otklonili postojeći zastoj i omogućili brže ispunjavanje uslova i obaveza u procesu EU i NATO integracije, izjavio je za Klix.ba predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uoči posjete visokih zvaničnika našoj zemlji.

Uvažavanje specifičnosti BiH

Ministri vanjskih poslova Austrije i Mađarske, Sebastian Kurz i Janos Martonyi, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini dolaze u četvrtak, 27. marta, potvrđeno je ranije za Klix.ba. Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague u BiH će doputovati u petak, 28. marta.

"Mi ne tražimo ustupke ili prečice, niti tražimo izmjenu uslova i obaveza. Jasno nam je da BiH, kao i sve druge zemlje kandidati, mora da prihvati, implementira i sprovede sva pravila u pravnoj stečevini EU koja su sadržana u 35 pregovaračkih poglavlja. Međutim, ono što bi moglo i trebalo da bude predmet jednog procesa koji je skrojen po mjeri za BiH jeste kada i kako će BiH ta pravila da implementira i sprovede. Tu EU može pokazati fleksibilnost i napraviti jednu dinamiku i metodologiju koje uvažavaju specifičnosti BiH", rekao je Izetbegović za Klix.ba.

Daytonski ustav, dodao je Izetbegović, nije kapacitirao institucije države da vode proces EU integracije, jer mu to nije ni bio cilj.

"Iako smo se tome nadali, dosadašnja iskustva jasno pokazuju da se nedostatci i manjkavosti Daytonskog ustava ne mogu popraviti isključivo kroz sam proces pristupanja EU. Naprotiv, oni su postali prepreka u procesu euroatlanskih integracija. Da bi domaće institucije mogle efikasno voditi proces pristupanja EU, te manjkavosti i nedostatci moraju biti otklonjeni. S obzirom na postojeći zastoj u euroatlanskim integracijama BiH u odnosu na zemlje regiona, od ministara ću zatražiti strateški pristup integraciji BiH u EU i NATO koji uvažava geopolitičke, historijske i političke realnosti situacije i položaja u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi", naglasio je Izetbegović.

Jačanje institucija BiH

Izetbegović očekuje da će sa visokim zvaničnicma biti govora i o modelima pomoći EU Bosni i Hercegovini u rješavanju ekonomsko-socijalnih problema, kroz zajednički pristup izradi strategija i planova za ubrzan ekonomski razvoj i kreiranje novih radnih mjesta, borbu protiv korupcije i kriminala, efikasnije funkcionisanje pravosudnih i policijskih institucija.

"Podrška EU u vidu IPA sredstava, grantova i povoljnih kredita koji bi bili usmjereni u razvojne projekte u infrastrukturi, energetici, poljoprivredi bi nam bila od velike pomoći u stabilizaciji makroekonomskih prilika i ostvarivanju većeg ekonomskog rasta. Zatražiću da EU na svim ovim poljima svoje djelovanje usmjeri isključivo ka institucijama u BiH, jer to doprinosi jačanju njihovog kapaciteta za reformske i integracione procese", zaključio je Izetbegović.