BiH
0

Izdvojeno 170.000 KM: Općina Novi Grad pomaže rad boračkih udruženja

Klix.ba
U Općini Novi Grad Sarajevo potpisani su ugovori o finansiranju projekata nevladinih neprofitnih udruženja koja okupljaju boračku populaciju sa područja Novog Grada.

Ugovore je sa predstavnicima 16 boračkih udruženja, potpisao Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Za ove namjene Općina Novi Grad Sarajevo je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 170. 000 KM. Sredstva će biti iskorištena za finansiranje rada uposlenika četiri boračka udruženja, za obilježavanje značajnih datuma, ličnosti i događaja, kao i druge aktivnosti koje provode ova udruženja.

Kako je kazao Tajib Delalić, novčana sredstva u iznosu od 170. 000 KM raspoređena su prema Odluci koju je donijelo Općinsko vijeće Novi Grad, u martu ove godine. Iz tih sredstava finansirano je obilježavanje Dana Armije RBiH, dok je preostali iznos sredstava raspodijeljen udruženjima. Delalić je istakao da će Općina Novi Grad i u narednom periodu nastojati da pomaže rad boračkih udruženja, te da ova lokalna zajednica sve aktivnosti oko obilježavanja značajnih datuma, ličnosti i događaja, provodi u saradnji sa ovim udruženjima.

Dodao je da je u okviru manifestacije "Novogradski dani 2015" planirano najviše aktivnosti oko obilježavanja značajnih datuma i događaja, od kojih je najznačajnije obilježavanje 8. juna – Dana odbrane Općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč, koje će se održati na platou na Žuči.

Osman Đozo, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Novi Grad Sarajevo kazao je da će sredstva koja su im dodijeljena ove godine biti iskorištena za obilježavanje datuma, ličnosti i događaja iz perioda agresije na BiH, kao i za finansiranje uposlenika ovog udruženja.

"Obzirom na to da naša djeca ne uče u školi o onome šta nam se desilo u proteklom ratu od '92. do '95. godine, na nama je da obilježavamo značajne događaje iz tog perioda i mlađim naraštajima pričamo šta nam se desilo. Ako se mi ne budemo sjećali onih koji su za odbranu naše domovine od agresije dali svoje živote i pričali djeci pravu istinu, bojimo se da nam se historija ne ponovi. Podrška Općine Novi Grad nam puno znači, jer bez ovih sredstava ne bi mogli obići sva stratišta, gdje smo se borili i gdje su naši saborci ginuli“, rekao je Đozo.

Ovom prilikom, predstavnici boračkih udruženja izrazili su zahvalnost Općini Novi Grad koja je na jedinstven način obilježila jadan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje - Dan Armije RBiH, okupivši više od hiljadu i po boraca, branitelja domovine na jednom mjestu.

"Veličanstveni skup koji je upriličen za pripadnike svih boračkih populacija u dvorani "Ramiz Salčin" pokazatelj je koliko ova lokalna zajednica pridaje važnosti borcu koji je branio i odbranio Novi Grad, Sarajevo i BiH od agresora", rečeno je između ostalog tokom potpisivanja ugovora sa predstavnicima novogradskih boračkih udruženja, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.