Ministarstvo okoliša
0

Izdata okolišna dozvola za Čeličanu u Mittalu

FENA
Nakon zakonom provedene procedure, Federalno ministarstvo okoliša i turizma danas je izdalo okolišnu dozvolu pogonu Čeličane AEF 100 t, prvom od devet pogona i postrojenja za koje je kompanija Arcelor Mittal Zenica podnijela zahtjev za izdavanje okolišne dozvole.

Budući da su se u međuvremenu stekli zakonski uvjeti za izdavanje okolišnih dozvola za preostala postrojenja kompanije Arcelor Mittall, konačno okončanje jednog od najzahtjevnijih postupaka izdavanja okolišne dozvole u Federaciji BiH od kada je ona uvedena u praksu kao pravni instrument zaštite od tzv. "prljavih tehnologija" očekuje se do polovice decembra.

Izvršenom kontrolom podataka i ocjenom mjera i aktivnosti utvrđenih u planovima, Stručno povjerenstvo je utvrdilo izvjesne nedostatke i nejasnoće te je zatražilo dopunu planova aktivnosti za čak pet pogona Arcelor Mittala što i ne treba čuditi, s obzirom na to da je riječ o pogonima i postrojenjima starim trideset ili četrdeset godina.

Arcelor Mittal je prihvatio obvezu ugradnje filtera, elektrofiltera, prečišćivača otpadnih voda i još niz drugih mjera koje će utjecati na smanjenje zagađenja životne okoline, a u koje će menadžment kompanije u sljedećih pet godina uložiti oko 100 miliona eura.

Danas izdanom okolišnom dozvolom, pogon Čeličane AEF 100t prihvatio je odgovornost i obvezu poduzimanja mjera zaštite okoliša, provođenja redovitog monitoringa, praćenja zagađenja okoliša i mjera neophodnih za smanjenje negativnih utjecaja vlastitog poslovanja na okoliš i zdravlje ljudi.

Do danas u Federaciji BiH je izdano više od 800 okolišnih dozvola, 700 na kantonalnoj i 105 na federalnoj razini.