BiH
0

Izborni Sabor HDZ-a BiH u Mostaru, jednoglasna podrška Draganu Čoviću

Klix.ba
U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru počeo je izborni Sabor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Uoči početka Sabora delegacija ove stranke, na čelu sa predsjednikom Dragaom Čovićem, položila je vijenac na spomeniku hrvatskim braniteljima ispred Doma.

Pravo glasa na današnjem Saboru ima 550 izaslanika, a Predsjedništvo stranke ranije je dalo jednoglasnu podršku Čoviću i za novi mandat. Glasanje o predsjedniku stranke bit će javno.

Čović je na čelu HDZ-a BiH još od 2005. godine.

Na Saboru će se birati i zamjenik predsjednika stranke, predsjedništvo i druga stranačka tijela.

"Unutar HDZ-a postoji apsolutna demokratija. To je jedan proces koji uistinu može biti primjer. A koliko je kandidata za člana Predsjedništva, samog predsjednika, to je već nešto drugo. I na samom Saboru ostavit ćemo dovoljno vremena i prostora za sve one koji žele da se kandiduju", kazao je Čović uoči početka Sabora.

"Najviše ćemo govoriti o političkoj opredijeljenosti stranke za moderno organizovanu BiH koja će u potpunosti odraziti duh BiH, zemlje u kojoj se mora osigurati jednakopravnost svih naroda i narodnosti i osigurati njen euroatlantski put. Ja sam uvjeren da za to postoje svi preduslovi. Naravno, da bismo to postigli mi moramo postići sklad unutar svog političkog djelovanja kojeg danas nemamo. Mi smo napravili određena partnerstva da bismo uspostavili vlast, međutim, pitanje je da li je to dovoljno", rekao je Čović.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Ukazao je da se u BiH još uvijek teži kojekakvim populističkim potezima dodvoravanja koje, kako kaže, nakon izbora više nema smisla, ali je "naša surova stvarnost".

Prokomentarisao je i rezolucija SNSD-a o nezavisnosti Republike Srpske, koja će se danas naći na Saboru te stranke.

"Svaka od naših političkih opcija ima svoje viđenje Bosne i Hercegovine, pa tako i SNSD. Ako hoćemo demokratičnost i pluralni odnos u BiH, onda dozvolimo da svako kaže šta misli. I bolje da imamo tu rezoluciju pa da znamo šta koji politički subjekt u BiH želi, nego da pričamo jedno, a radimo drugo. Ja ću podržati svaki stav svake političke opcije u BiH, bez obzira kakav je on i prema njemu se odnositi", kazao je Čović uoči početka Sabora.

Član Predsjedništva HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je kako je činjenica da je Čović jedini kandidat za novog predsjednika stranke ustvari rezultat uspjeha koji je stranka postigla u prošlom izbornom ciklusu, pri čemu je on postao i član Predsjedništva BiH.

"Sreća je da imamo jednog takvog lidera", kazao je Čavara.

Na pitanje o odnosima Demokratske fronte i HDZ-a BiH rekao je: "Ja ne bih rekao da su pukli odnosi, već su u pitanju različita razmišljanja i ideje kako rješavati određene probleme. Ja vjerujem da uz razgovore to možemo razriješiti".