Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu"
0

"Izborna pobjeda Ćamila Durakovića u Srebrenici je zakonita i uvjerljiva"

Klix.ba
Ćamil Duraković (Foot: Anadolija)
Ćamil Duraković (Foot: Anadolija)
Izborna pobjeda Ćamila Durakovića u Srebrenici je zakonita i legitimna i nećemo pristati na bilo kakvo dovođenje u pitanje regularnosti izbornog procesa u Srebrenici. Ovo je stav Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" te njihov odgovor na zahtjeve stranaka koje negiraju genocid za poništenje izbora u Srebrenici.

"Durakovićeva izborna pobjeda izvojevana je usprkos očiglednom pokušaju izbornog inžinjeringa u kojem su u potpunosti učestvovale i institucije Republike Srpske, radi prevare u korist SNSD-a", navode iz Inicijative.

Aktivisti Inicijative istakli su da je u okviru tog pokušaja MUPRS, odnosno, Policijska stanica u Srebrenici, u periodu nakon zaključenja biračkog spiska do izbora izdala 287 ličnih karata državljanima Srbije i najmanje dvije stotine tzv. LKOI-4 obrazaca koji su trebali omogućiti biračima iz Srbije da bez valjanih dokumenata pristupe biračkom mjestu.

"Stoga pozivamo Centralnu izbornu komisiju da objelodani koliko je takvih birača, registrovanih nakon zakonskog roka za zaključenje biračkog spiska glasalo i da njihove glasove poništi. Poricati pravo glasa u Srebrenici građanima Srebrenice i BiH koji su iz svojih domova prognani s namjerom da nestanu kao narod nije ništa drugo nego nastavak genocida drugim sredstvima", navedeno je u saopćenju.

Dodaju da su se preživjeli genocida u istočnoj Bosni na zakonit i demokratski način izborili za zaštitu onog što im je najsvetije te poručuju partijama koje negiraju genocid da je vrijeme da se pomire s tim da nikad, ili barem dok još ima među živima onih koji su preživjeli 11. juli 1995. neće upravljati Srebrenicom.

"Pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH da prekine svu raspravu i spekulacije o tome ko je pobjednik izbora u Srebrenici i konačno prebroji preostale glasove poštom i u odsustvu iz FBiH. Kao što smo obavijestili javnost, pravo glasa za Srebrenicu na ovim izborima, uz glasače s redovnih biračkih mjesta, prema zvaničnim podacima CIK-a imalo je 645 građana BiH iz dijaspore i 1.699 interno raseljenih osoba iz FBiH čiji pristigli glasovi još nisu prebrojani", stoji u saopćenju.

Podaci aktivista Inicijative i posmatrača iz FBiH, navedeno je u saopćenju, nedvojbeno govore da je oko 1.350 građana iskoristilo svoje pravo glasanja u odsustvu – za Srebrenicu.

"Također do sada znamo da je najmanje 400 građana BiH iz dijaspore iskoristilo svoje pravo glasa za Srebrenicu – o čemu su nas svakodnevno sami obavještavali. Stoga, očekujući još najmanje 1.750 glasova za Ćamila Durakovića u odsustvu i iz dijaspore - sa sigurnošću možemo reći da je na ovim izborima u Srebrenici pobijedila BiH i svi njeni građani", saopćeno je iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".