BiH
5

Izbori za Hrvatski sabor: U Sarajevu nema gužvi, u Mostaru veći broj birača

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Državna izborna komisija Republike Hrvatske odredilo je 33 biračka mjesta u BiH za glasanje hrvatskih državljana s prebivalištem u inostranstvu za parlamentarne izbore koji se u nedjelju održavaju u toj državi.

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Renata Šantek kazala je da su prema informacijama koje imaju od diplomatskih misija i kunzularnih ureda u BiH, proces glasanja teče regularno, a nije bilo prijavljenih nepravilnosti na biračkim mjestima.

"Već ujutro na biralištima u Mostaru bilo je dosta birača. U prvih 30 minuta nakon što su otvorena biračka mjesta, izdano je 40 potvrda o biračkom pravu", kazala je.

Zasad nema gužvi na biračkom mjestu u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu, ali se tokom dana očekuje organizirani dolazak birača.

Precizirala je da u BiH ima 21.632 registrirana birača, što je najviše registriranih birača za glasanje u inostranstvu. U BiH je bilo prethodno registrirano 1.798 birača. To su državljani RH koji imaju prebivalište u Hrvatskoj a na dan izbora će se zateći na području BiH i zatražili su prethodnu registraciju, da bi mogli glasati na biračkim mjestima koja su za tu namjenu određena u BiH.

Biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati. Od ukupnog broja biračkih mjesta za glasanje u BiH, osam biračkih mjesta je u Veleposlanstvu RH u Sarajevu, 20 u Generalnom konzulatu RH u Mostaru, dva na području Generalnog konzulata RH u Banja Luci i tri biračka mjesta u Generalnom konzulatu RH u Tuzli.

Izbori za Sabor provode se u nedjelju u Hrvatskoj, te u još 48 država širom svijeta. Oko 3,8 miliona birača u Hrvatskoj i inostranstvu izlazi na birališta da bi izabrali novi saziv Hrvatskoga sabora, a bira se 151 zastupnik.