Sastanak Tihića i Yildiza
0

Izbori u Srebrenici po izmjenama izbornog zakona iz 2008.

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić sastao se sa ambasadorom Republike Turske u BiH Ahmetom Yildizom, a teme razgovora bile su implementacija Sporazuma lidera šest političkih stranaka od 28. decembra prošle godine.

Služba za odnose s javnošću SDA navodi da je analizirana dinamika formiranja Vijeća ministara BiH, rješavanje nastalih nedoumica u vezi sa usvajanjem budžeta institucija BiH za 2011. godinu, te izraženo obostano zadovoljstvo intenziviranjem napora na ispunjavanju preostalih uvjeta za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je temelj za podnošenje aplikacije za kandidatski status.

Razmijenjena su mišljenja u vezi sa provođenjem odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara, statusu Distrikta Brčko, te lokalnim izborima u Srebrenici.

Izraženo je obostrano razumijevanje neophodnosti održavanja predstojećih lokalnih izbora u Srebrenici po pravilima izmjena Izbornog zakona BiH iz 2008. godine. To znači da svi stanovnici Srebrenice, registrirani na popisu stanovništva iz 1991. godine, imaju pravo da glasaju, bez obzira na njihovo trenutno mjesto prebivališta.

Konstatirano je da bi bilo ljudski i civilizacijski neprihvatljivo da za načelnika Općine Srebrenica bude izabran predstavnik neke političke stranke koja negira genocid nad Bošnjacima.

"U tom slučaju bi i status Memorijalnog centra Potočari, kao i dostojanstveno obilježavanje 11. jula, bilo dovedeno u pitanje, što bi predstavljalo civilizacijski ambis", rečeno je tokom tog razgovora, prenosi Služba za odnose s javnošću SDA.