Političari začas nađu alibi
0

Izbori - smetnja za rad

SRNA
Zbog sezone godišnjih odmora i predstojeće izborne kampanje, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH u avgustu i septembru radiće smanjenim kapacitetom ili neće raditi nikako.

Prema informacijama sa zvaničnih web-stranica institucija vlasti, radno je jedino u entitetskim vladama koje nisu pravile velike pauze u održavanju sjednica, a situacija je drugačija u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara, te parlamentima BiH, Federacije BiH i Republike Srpske, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Posljednja redovna sjednica Predsjedništva BiH održana je 7. jula i od tada se aktivnosti članova Predsjedništva, sudeći prema zvaničnom sajtu ove institucije, svode na protokolarne prijeme ambasadora i različitih organizacija i udruženja u BiH.

Vijeće ministra BiH posljednju sjednicu imao je 27. jula. Od tog datuma na zvaničnom sajtu nije bilo nijedne informacije o radu Vijeća ministara, a tako je i sa ostalim ministarstvima. 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić kaže da predizborno vrijeme ne ide na ruku usvajanju zakona.

"Predizborna kampanja ne utiče samo na intenzitet rada parlamenta već potpuno zapljuskuje atmosferu koja nije optimalna za rad. Poslanici pokušavaju svoje predizborne poruke da plasiraju u parlamentu, nadajući se da će to mediji prenijeti biračima. U tome pokušavaju biti što originalniji ili radikalniji", objasnio je Belkić.

On je napomenuo da je sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH zakazana za 2. septembar, a Doma naroda za 3. septembar, te da do izbora neće biti novih sjednica, iako postoji potreba.
Poslanici i delegati Predstavničkog doma i Doma naroda Federacije BiH su na kolektivnom godišnjem odmoru do kraja augusta.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je prije ljetnih odmora da će zakazati još jednu sjednicu Narodne skupštine RS u ovom mandatu.

Adis Arapović iz Centara civilnih inicijativa, nevladine agencije koja prati rad izvršne i zakonodavne vlasti, smatra da (ne)rad vlasti pred izbore može biti i najbolje rješenje u ovom trenutku. 

"Naravno da bi trebalo da oni rade više kako bi sustigli zaostatak za ostalim zemljama i ubrzali put bih ka EU. Sa izbornom kampanjom i ovakvim političarima taj zaostatak biće i veći. Međutim, možda je i dobro da ne rade u kampanji jer bi inače govornica bila pretvorena u stranačku tribinu ili bi bili usvajani zakoni koje je kasnije nemoguće provesti", rekao je  Arapović, ističući da su, i u jednom i u drugom slučaju, na gubitku građani BiH.