Dobitnici najvećih ratnih priznanja
0

Izbori bacili u sjenu presudu Rasimu Deliću

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH smatra "da je presudom Haškog tribunala, kojom je komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine general Rasim Delić nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, međunarodna zajednica ponovno izjednačila žrtvu i krvnika".

Kako se u saopćenju ove asocijacije navodi, to je tek jedna kockica u mozaiku koji se zove međunarodna pravda.

"Ovo je prilika svima onima koji su činili zločine i koji su podržavali zločince da likuju nad presudom i usput kao osuđuju tako blagu kaznu. Osuda je donesena bez obzira na razmjeru zločina i odgovornosti. Već se čuju poruke da nije važan "obim zločina" važna je presuda, jer će se po nacionalnom ključu brojati broj osuđenih u Haagu", navodi se u saopćenju.

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja čudi blaga ili nikakva podrška od političkih stranaka i zvaničnika, komandantu Deliću, u trenucima kada mu je ta podrška zaista i potrebna.

Valjda su izbori i borba za vlast - za sebe u sjenu bacili presudu generalu Deliću, smatraju u Savezu, uz napomenu da i najmanje dijete u našoj zemlji zna da general Delić sigurno nije bio pobornik da se pozivaju i angažuju plaćenici u našoj borbi, imajući u vidu općepoznatu činjenicu da je Armija brojala mnogo više pripadnika, nego što se moglo logistički osigurati...

"Žalosno je da komandant danas odgovara za nešto što nije stvarao i što mu je potureno kao kukavičije jaje... Ovu presudu shvatamo kao prljavu igru međunarodne zajednice, a lik i djelo generala Delića nikakva presuda, u našim očima, neće umanjiti. Očekujemo da Sud u žalbenom postupku oslobodi generala Delića", navodi se u reagiranju Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.