Iza zatvorenih vrata
1

Počela sjednica na kojoj će biti predložen novi direktor Opće bolnice

Piše: E. G.
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" (Foto: Klix.ba)
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" (Foto: Klix.ba)
U Općoj bolnici ”Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu počela je sjednica Upravnog odbora na kojoj će biti predložen jedan od kandidata za novog direktora ove zdravstvene ustanove.

Pored predsjednika Upravnog odbora Halida Ganije i članova Maje Pašić-Kulenović, Ismeta Gavrankapetanovića, Eldine Bešlagić i Ranka Čovića, sjednici prisustvuju i članovi Komisije za izbor direktora, koji su obavili razgovore sa četiri prijavljena kandidata.

Upravni odbor će danas poslati ime jednog od kandidata Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, odnosno ministru, koji će potvrditi ili eventualno odbiti njegovo imenovanje.

Četiri kandidata, od kojih će jedan zauzeti mjesto direktora, su Abud Sarić, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva u FBiH, Sebija Izetbegović, direktorica Discipline za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a, Bakir Nakaš, dosadašnji direktor Opće bolnice, i Dragan Stevanović, specijalista internista i šef Odjela za interne bolesti u Općoj bolnici.

U javnosti se već neko vrijeme špekuliše da bi u direktorsku fotelju mogla sjesti supruga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegović, Sebija Izetbegović.

Napomenimo i to da novinarima, fotoreporterima i snimateljima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju današnjoj sjednici, pa čak ni da načine fotografije ili videosnimke početka sjednice. Obrazlažući razloge zbog kojih je to onemogućeno sekretar Ministarstva zdravstva KS, inače jedan od članova Komisije, Alma Pahlić, nekoliko puta je ponovila da je sve "apsolutno transparentno kad je u pitanju izbor direktora", dok je nekoliko članova skupa izričito tražilo da ih se ne snima i da novinari ne prisustvuju sjednici.