BiH
0

Bahrija Umihanić novi mandatar Vlade Tuzlanskog kantona

Piše: D. Brkić
Bahrija Umihanić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli i vlasnik pekarskog preduzeća Algoritam inžinjering iz Živinica, i zvanično je postao novi mandatar Vlade Tuzlanskog kantona.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Predsjednik i zamjenici predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Slađan Ilić, Muhamed Šadić i Zlatko Šimić danas su održali sjednicu na kojoj su, u skladu sa Ustavom Tuzlanskog kantona i Poslovnikom Skupštine Tuzlanskog kantona, održane konsultacije i donesena odluka u vezi prijedloga kandidata za premijera Tuzlanskog kantona.

Nakon obavljenih konsultacija, a imajući u vidu ranije ustanovljene principe i zahtjeve građana, donesena je odluka da se kandidatu prof.dr. Bahriji Umihaniću daje mandat za premijera Tuzlanskog kantona.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Umihanića kao kandidata predložio je i podržao Klub poslanika BPS-a, Klub poslanika Narodne stranke radom za Boljitak, četiri samostalna poslanika (Saliha Šabovića, Alije Azabagića, Zorana Jovanovića i Džemala Jukana), Klub poslanika SDP-a, Klub poslanika SBiH i Klub poslanika HDZ-a, te uz zaključak da se Klub poslanika SDA ne protivi imenovanju navedenog kandidata, što čini široku podršku u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Nakon davanja mandata, mandatar je obavezan dostaviti prijedloge kandidata za ministre u Vladi, i to najmanje 10 dana prije održavanja sjednice Skupštine TK, nakon čega će Skupština Tuzlanskog kantona potvrditi imenovanje premijera i ministara, odnosno Vlade TK.