BiH
0

Izaslanstvo komisije za istinu o Tuzli '92-'95 u posjetu OHR-u

FENA
Predstavnici Komisije za istinu o Tuzli '92-'95 Općinskog vijeća Tuzla i Općinsko vijeće Tuzla obraćali su se domaćim organima i međunarodnim institucijama u BiH kako bi utjecali na državne organe Republike Srbije u smislu poštivanja zakona i prestanka kršenja prava i sloboda Ilije Jurišića, kao i da donesu odluku po molbi Ministarstva pravde BiH za ustupanje kaznenog gonjenja Jurišića organima BiH.

Kako je priopćeno na današnjoj press konferenciji, izaslanstvo Komisije za istinu o Tuzli '92-'95 jučer je primio Julien Berthoud viši politički savjetnik u OHR-u.

Tom prigodom izaslanstvo u čijem su sastavu bili Nada Mladina, Mirnes Ajanović, Šefik Azabagić i Alija Hebib upoznalo je predstavnike OHR-a s redoslijedom svojih aktivnosti te činjenicama koje ukazuju na kontinuirano kršenje procesnih i drugih prava Ilije Jurišića, zajamčenih međunarodnim konvencijama i zakonodavstvom Republike Srbije i to od strane odgovornih u pravosuđu Srbije.

Tijekom susreta posebno je ukazano na to da se prema Jurišiću grubo krši pravo na pravično suđenje iz člana 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koju je ratificirala Republika Srbija.

Izaslanstvo je preporučilo Uredu visokog predstavnika da kao i u sličnim javnosti poznatim slučajevima djeluje putem Vijeća za implementaciju mira kako bi se Jurišić izručio Bosni i Hercegovini.

Sastanak je bio radni, veoma sadržajan, a predstavnici OHR-a pokazali su interes za naše aktivnosti koje OHR prati od početka te uz neke nove momente izrazili su spremnost na dodatne konsultacije. O poduzetim mjerama i stavovima u vezi s tim obvezali su da će nas uskoro izvijestiti, rečeno je na konferenciji.