BiH
0

Izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH i komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas, u nastavku ranije prekinute sjednice, izabrao Beriza Belkića iz Stranke za BiH za predsjedavajućeg, a Milorada Živkovića iz SNSD-a i Niku Lozančića iz HDZBiH-a za zamjenike predsjedavajućeg tog doma.

Izabrano je i 12 članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u čiji sastav ulazi po jedan predstavnik svih klubova zastupljenih u Predstavničkom domu i pojedinačni poslanici koji nemaju klubove.

U Komisiji su: Azra Alajbegović, Lazar Prodanović, Vinko Zorić, Mirko Okolić, Halid Genjac, Rifat Dolić, Jerko Ivanković-Lijanović, Sefer Halilović, Branko Dokić, Hadži Jovan Mitrović, Zlatko Lagumdžija i Dragan Vrankić.

Prema poslovniku Predstavničkog doma, ova komisija ispituje i analizira sve dostupne informacije radi ocjenjivanja i utvrđivanja podobnosti za obavljanje funkcija predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH na koje su imenovani i svojim mišljenjem daje preporuku Domu za potvrđivanje kandidata imenovanih na pozicije predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH. Međutim, preporuka Komisije nije obavezujuća za Dom.

Radi se o proceduri koju je ranije provodio Ured visokog predstavnika za BiH, a od ovih parlamentarnih izbora će to raditi državne institucije BiH.

Broj članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije stalan i utvrđuje se za svaki saziv Doma posebno na konstituirajućoj sjednici u zavisnosti od izbornih rezultata, a u sazivu 2006.-2010. će imati 12 članova.

Na kraju konstituirajuće sjednice, predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić je obavijestio poslanike da će danas u 13 sati biti održana i druga sjednica tog doma na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti potvrđivanje Odluke Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Predsjedništvo BiH ranije je donijelo odluku o imenovanju Nikole Špirića iz SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prije održavanja poslijepodnevne sjednice Predstavničkog doma, bit će održana sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na kojoj će njeni članovi razmotriti Odluku Predsjedništva BiH i drugu dokumentaciju u vezi s imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te svoje mišljenje dostaviti Predstavničkom domu.