BiH
0

Izabrano pet Bošnjaka i četiri Hrvata za državni Dom naroda, peti kandidat - Hrvat bit će izabran žrijebom

FENA
Sulejman Tihić (SDA), Alma Čolo (SDA), Hazim Rančić (SDA), Hilmo Neimarlija (SBiH) i Adem Ibrahimpašić (SDP) bit će članovi Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarane skupštine BiH.

To proizilazi iz rezultata tajnog glasanja obavljenog na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu, na kojoj je birano po pet Bošnjaka i Hrvata za državni Dom naroda. Zvanično su objavljeni rezultati glasanja samo za kandidacijske liste, a ne i za pojedince, ali pošto su spomenuti kandidati bili nositelji ovih lista, proizilazi da su oni izabrani delegati za državni Dom naroda.

Lista koju je predvodio Mirnes Ajanović, a njega je delegirao Besim Imamović (SBiH), nije dobila dovoljan broj glasova.

Prema istom principu, izjašnjavanjem za kandidacijske liste, danas su birani i hrvatski delegati u Dom naroda parlamenta BiH. Prema objavljenim rezultatima glasanja za kandidacijske liste, proizilazi da će hrvatski delegati u državnom Domu sigurno biti Božo Rajić, Ilija Filipović, Rudo Vidović, Branko Zrno, dok će peti predstavnik Hrvata biti naknadno izabran žrijebom u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH jer proizilazi da su kandidati Ivo Miro Jović i Marko Tadić danas imali isti broj glasova.

Nakon što CIK svima verificira mandate, izabrani delegati položit će svečanu zakletvu u Domu naroda parlamenta BiH.

Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta završena je u poslijepodnevnim satima.