BiH
0

Iz zapuštenih atomskih skloništa u Novom Gradu izbačeno 150 tona otpada

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je očišćeno deset od ukupno 64 atomska skloništa koliko ih ima na području sarajevske općine Novi Grad, predstoji deratizacija ovih prostora i propisno zatvaranje do određivanja konačne namjene i sanacije.

Na taj način Općina prvi put nakon više od deset godina realizira projekt čišćenja zapuštenih atomskih skloništa na području Novog Grada koja su predstavljala ruglo i opasnost po zdravlje građana, jer su se u njima godinama nakupljali voda, fekalije i otpad.

U toku je sanacija skloništa na Trgu djece Dobrinje, a Općina Novi Grad planira otvaranje prve bosanske tržnice.

Sklonište je bilo u jako lošem stanju i bilo ga je potrebno rekonstruirati da bi se u njemu mogla otvoriti bosanska tržnica. Sklonište je dugi niz godina neupotrebljivo i predstavlja ruglo ovog dijela naselja te opasnost zbog smeća, pasa-lutalica i narkomana, kazali su Feni u Općini Novi Grad.

Ovo je jedino sklonište koje je dijelom osvijetljeno, a unutar kojeg ima i nekoliko poslovnih prostora. Zato su u Općini Novi Grad odlučili da u prostoru nekadašnjeg skloništa otvore prvu bosansku tržnicu u kojoj će se prodavati mlijeko, sir, meso i ostali proizvodi, a iznad na otvorenom platou bit će zelena tržnica.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić sa saradnicima je nedavno obišao skloništa na Trgu sabora bosanskog, gdje su radovi u toku, te očišćeno sklonište na Trgu sarajevske olimpijade na Dobrinji, gdje je voda dosezala do 1,6 metara.

  • Prvi put je Služba civilne zaštite Općine Novi Grad ušla u jedan veliki projekt čišćenja skloništa na teritoriji općine Novi Grad. Ukupno je 20 vanblokovskih skloništa u Novom Gradu. U ovoj akciji je deset skloništa očišćeno. Izbačeno je oko 150 tona raznog otpadnog materijala i ispumpane su ogromne količine vode. To je veoma značajno zbog higijensko-epidemiloških razloga za građane koji žive u okolnim zgradama. Imali smo puno pritužbi građana, jer se bukvalno radilo o deponijama smeća - kazao je načelnik Efendić.

Rekao je da je nekoliko skloništa na području Novog Grada iskorišteno za potrebe skladištenja robe za različite firme.

  • Ponudit ćemo firmama da zajedno s nama uđu u sanaciju skloništa da bi ih nakon toga mogli koristiti putem ugovora s Općinom. Njihova sanacija zahtijeva značajna finansijska sredstva, ali postoji nekoliko skloništa na čijoj su sanaciji potrebni manji zahvati, tako da će ih Općina, najvjerovatnije, sanirati sama - kazao je Efendić.

Skloništa za čiju je sanaciju potrebno više ulaganja bit će na raspolaganju svim zainteresiranim subjektima koji budu željeli da zajedno s Općinom Novi Grad uđu u realizaciju projekta njihove sanacije da bi se ona upotrijebila u korisne svrhe.