Narodna skupština RS
0

Iz Zakona izbrisan datum popisa stanovništva u RS-u

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a večeras su po hitnom postupku usvojene izmjene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u RS-u u 2011. kojima se briše odrednica da će se popis u tom entitetu održati od 1. do 15. aprila.

Eventualni datum popisa odredit će entitetska vlada, regulirano je ovim izmjenama.

Poslanici DP-a i PDP-a upitali su tokom rasprave šta je to do sada RS uradila na pripremama popisa.

Vojislav Gligić, uime DP-a, upitao je kako to da u budžetu za ovu godinu Geodetske uprave i drugih nadležnih institucija za popis nije ni predviđen iznos potreban za pripreme i provođenje popisa, dok je šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović rekao da RS, za razliku od zemalja okruženja, tek donosi izmjene Zakona.

Poslanici opozicije su konstatirali i da je vlast u RS-u usvajanjem entitetskog zakona željela upozoriti nadležne na nivou BiH da je potreban državni popis, te da se nikada ozbiljno nije ni pomišljalo da se se popis provede u RS.

Zanimljivo je da se za raspravu nije javio nijedan poslanik vladajuće većine, dok je u završnoj riječi ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija naveo da će se sve uraditi da se popis obavi u skladu kako je to definirao ovaj zakon.

U toku je rasprava o nacrtu zakona o jemstvu, koji je prijedložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica.

Skupština rad nastavlja i sutra, a na dnevom redu je još desetak tačaka, među kojima i nacrt poslovnika entitetskog parlamenta.