BiH
0

Iz UNESCO-a nisu prijetili da će Mostar skinuti s liste zaštićene baštine

FENA
Visoko izaslanstvo UNESCO-a kojeg predvodi Merie-Paule Roudil stiglo je jutros u Mostar gdje se sastalo s potpredsjednikom Federacije BiH Mirsadom Kebom.

Tokom susreta razgovaralo se o projektnom rješenju hotela "Ruža", a Kebo je nakon susreta novinarima izjavio kako nije bilo nikakvih prijetnji UNESCO-a da bi Mostar mogao biti skinut sa svjetske liste zaštićene kulturne baštine.

Kebo je kazao kako je zaustavljanjem izgradnje jednog objekta došlo do zaustavljanja investicije vrijedne 20 miliona eura, kao i otvaranja 200 radnih mjesta.

Po njegovim riječima, iz UNESCO-a su ih jutros obavijestili kako nisu dobili obećane dokumente na osnovi kojih bi UNESCO i njegova Komisija mogla pripremiti adekvatne materijale za Komitet veleposlanstva koji će donijeti konačnu odluku o Mostaru.

Spomenuti Komitet zasjeda 26. juna, a Kebo je izjavio kako će lobirati da se za Mostar donese prava odluka.

Potpredsjednik Federacije BiH kazao je kako je federalna Vlada spremna pomoći Mostaru ističući pri tom kako je ovogodišnji proračun predvidio 200 hiljada KM za izradu regulacijskog plana zaštićene zone u Mostaru.

"Mislim da se u Mostaru previše priča o ideologiji i o mnogom drugim stvarima, a ne priča se o struci. Mi smo danas pričali o arhitekturi", kazao je Kebo.

Po njegovim riječima, u Mostaru se trebaju pokrenuti politički dogovori i treba se "ostaviti ćorave politike".

Predstavnici UNESCO-a nakon sastanka s Kebom otišli su u Gradsku upravu gdje je u toku sastanak s predstavnicima državne Komisije za saradnju s UNESCO-om, predstavnicima federalnog Ministarstva prostornog uređenja i predstavnicima Grada Mostara.

Iz UNESCO-a će izvještaj o stanju u Mostaru odnosno o stanju u Staroj gradskoj jezgri, koja je uvrštena na UNESCO-ovu listu zaštićene kulturne baštine, podnijeti Komitetu veleposlanstava.