Održane radionice u muftijstvima
0

FOTO / IZ u BiH smanjuje predrasude o osobama oboljelim od AIDS-a

FENA
Cilj ovih radionica je da imami i vjeroučitelji dobijenu informaciju, znanje o HIV-u i AIDS-u prenesu, u svojim džematima, djeci kroz hutbe.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
U Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo Enver ef. Kovačević, Hašim ef. Zahirović, Šekib ef. Čokić, stručni savjetnici i treneri projekta, te Bego ef. Selimović i Nurija ef. Kazaferović su na press konferenciji prezentirali aktivnosti Islamske zajednice u BiH poduzete u sklopu projekta.

Pod pokroviteljstvom Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini (MRVBiH), IZ u BiH je implementirala projekt "Smanjenje stigme prema osobama oboljelim od HIV/AIDS-a u tuzlanskoj, sarajevskoj i bihaćkoj regiji".

U muftijstvima u Bihaću, Tuzli i Sarajevu je održano šest radionica na kojima je razgovarano o potrebi smanjenja stigme prema osobama zaraženim HIV-om i oboljelim od AIDS-a, uz prisustvo više od 125 imama i vjeroučitelja.

"Cilj ovih radionica je da imami i vjeroučitelji dobijenu informaciju, znanje o HIV-u i AIDS-u prenesu, u svojim džematima, djeci kroz hutbe", rekao je Kovačević, stručni savjetnik projekta.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
U Kur'anu se kaže ''Ko spasi jedan ljudski život, kao da je spasio cijeli ljudski rod...'' i treba uvijek imati na umu da od ove bolesti obolijevaju i djeca koja su bezgrešna.

"Ukoliko putem ovog projekta spasimo jedan mladi život, kao da smo spasili čovječanstvo. Onima koji su zaraženi treba pružiti ruku utjehe, da ne budu odbačeni od društva, jer Allah dž.š. u Kur'anu kaže: "...o robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost", rekao je Čokić.

U okviru ovog projekta, kako je istakao Selimović, stručni savjetnik projekta, distribuirane su brošure po džematima i školama, organiziran je i rad s vjernicima kroz hutbe, a tematska hutba je pročitana u 300 džemata.

Pridržavajući se učenja islama, osvrćući se na dešavanjima narodima prije nas kroz perspektivu kur'anskih kazivanja, sigurno da postoje određene predrasude i stigme kada je u pitanju HIV/AIDS, a koje trebamo prevazići, zajednička je konstatacija imama.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Projekt "Smanjenje stigme prema osobama oboljelim od HIV/AIDS-a u tuzlanskoj, sarajevskoj i bihaćkoj regiji" je finansirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).