BiH
16

Iz Tomašice dosad ekshumirani posmrtni ostaci 240 žrtava

FENA
Iz masovne grobnice na lokalitetu Tomašica, na području Prijedora, dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 240 žrtava, od toga 174 kompletna tijela.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su sve žrtve ekshumirane na dubini od oko 10 metara i bile su pobacane uglavnom jedne preko drugih.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će biti prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu gdje će biti izvršena kriminalističko-tehnička i sudsko-medinciska obrada, odnosno uzeti koštani uzorci kako bi se DNK analizom utvrdio identitet ekshumiranih žrtava.

"Ono što je specifično za Tomašicu jeste da tijela nisu skeletizirana i da je na tijelima još uvijek vidljivo dosta tkiva", kazala je Čengić.

Dodala je da su oko lokaliteta gdje se vrši ekshumacija prisutne porodice nestalih koji traže svoje najmilije i očekuju da bi ovdje mogli biti pronađeni posmrtni ostaci članova njihovih porodica.

Kako je Čengić ranije kazala Feni, na području Prijedora još se traga za oko 1.200 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenih u ljeto 1992. godine.

Ekshumacija žrtava iz protekog rata na lokalitetu Tomašica na području Prijedora traje već drugi mjesec, a bit će nastavljena i u narednom periodu.