Sarajevsko naselje Grbavica
0

FOTO / Iz stana Sefera Halilovića izuzeti džakovi materijala

SRNA
Foto: Fotoservis.info
Sa današnjeg pretresa (Foto: Fotoservis.info)
Iz stana bivšeg generala Armije BiH Sefera Halilovića pripadnici SIPA-e danas su izuzeli svu dokumentaciju koja se odnosi na ratni period, a njegov sin Semir Halilović izjavio je Srni da je riječ o, kako je rekao, mafijaškom upadu po političkom diktatu.

"Radi se džakovima oduzetog materijala. Cijela soba dokumentacije sa 400 do 500 hiljada papira. Ljudi su došli sa papirom na kome piše da se iz stana Sefera Halilovića izuzme sve što ima veze sa ratom", rekao je Halilović.

On tvrdi da je akcija SIPA-e siledžijska i nelegalna i da je izdejstvovana privatnim vezama tužioca Vesne Budimir koja vodi istragu o zločinima u Trusinama kod Konjica.

"Dokumentacije vezane za slučaj Trusina nema u našem stanu. U našem stanu nalazi se dokumentacija vezana za slučaj Grabovica, koju nam je vratio Haški sud po okončanju procesa pred Tribunalom 2007. godine. Izuzeta je čak i dokumentacija Haškog suda, za šta je bilo potrebno odobrenje Tribunala", rekao je Halilović. 

On kaže da njegov otac nema veze sa slučajem Trusine, te da su u ovoj akciji uhapšeni nekadašnji vojnici iz jedinice "Zulfikar" i neki mještani iz tog sela kod Konjica. 

"Ovo je jedna vrsta pritiska i čišćenja bosanskih kadrova pred izbore koji trebaju da promijene postojeće kadrove i postojeće stanje", ocijenio je Halilović. 

Upad SIPA-e u stan Sefera Halilovića, gdje su se zatekli i njegova supruga i sin, počeo je u 7.30 sati. 
"Riječ je o klasičnom prepadu i maltretiranju. Došlo je nekoliko specijalaca i inspektora koji se u početku nisu ponašali korektno. Oni su za svjedoke uzeli ljude koje mi ne poznajemo i koji su sve vrijeme bili pritvoreni u stanu, jer im nisu dopuštali da izađu. U početku je bilo veoma napeto, a kasnije se situacija stabilizovala", opisao je Halilović akciju državne agencije. 

Zgrada u kojoj se nalazi stan Sefera Halilovića nalazi se u Ulici Derviša Numića u naselju Grbavica.

Kao osumnjičeni za zločine nad hrvatskim civilima u Trusinama 1993. godine uhapšeni su Nedžad Hodžić zvani Džon Vejn (40), nastanjen u Sarajevu; Mensur Memić zvani  Menta (43), nastanjen u Bihaću; Dževad Salčin zvani Struja (53), nastanjen u Mostaru i Senad Hakalović (43) nastanjen u Buturović polju u opštini Konjic.