BiH
0

Iz štaba nezadovoljnih boraca RS-a odbacuju Dodikove tvrdnje

FENA
Udruženje veterana RS u koordinaciji s Štabom nezadovoljnih boraca danas su predali svoje zahtjeve Vladi RS-a te očekuju poziv na razgovor s premijerkom Željkom Cvijanović.

Predstavnik ovog štaba Goran Vidović je rekao da nije tačno da nisu registrirani, kao što tvrdi predsjednik RS-a Milorad Dodik.

"Ovo je formalno udruženje građana koje je registrovano u sudu", rekao je Vidović u izjavi novinarima odbacujući također Dodikove tvdnje da su njihovi zahtjevi politički obojeni.

Najavljaju i da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, preduzeti radikalnije mjere, ali nisu precizirali na šta konkretno misle.

Iz ovog štaba traže od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a objavljivanje registra kategorisanih boraca, reviziju boračkih prava, poseban resor za borce u Vladi RS-a, te hitnu borbu protiv kriminala i korupcije.

Zahtjevaju i formiranje fonda za pomoć bivšim borcima bez primanja, ali i da najviši zvaničnici ne primaju plaću veću od tri prosječne zarade u RS.

Štab nezadovoljnih demobilisanih boraca je odlučio da od danas kordinirano djeluje kao mreža iz dva centra i to kao Štab nezadovoljnih boraca u Banjoj Luci na čelu sa Željkom Ducanovićem i Štab veterana u Doboju na čelu sa Duškom Vukotićem.

Borci će svoje centre stvarati i u drugim većim gradovima, a s ciljem bolje koordinacije sa svim nezadovoljnim borcima u RS.

Iz centara u Banjoj Luci i Doboju trenutno se intenzivno prate rekcije vlasti na zahtjeve iznesene na boračkim protestima u Banjoj Luci.