BiH
0

Iz skladišta OSBiH ukradeno skoro 600 detonatorskih kapisli

Klix.ba
Oružane snage BiH
Oružane snage BiH
Na osnovu preliminarnih rezultata istrage, povodom nestanka dijela materijalno-tehničkih sredstava (MTS) na vojnoj lokaciji Krčmarice, Banja Luka, iz Ministarstva odbrane BiH objavili su spisak nestalih sredstava.

Prema ovom izvještaju utvrđen je nedostatak 599 komada detonatorskih kapisli DK-8, 25 komada električnih kapisli EDK, jedan upaljač SU 24 sata M 70, 16 upaljača GPB-2, tri upaljač PDM 51 A5 i 12 upaljača UMNP-1.

Preliminarnom internom istragom Komisije OS BiH za provođenje interne istrage ustanovljeno je da postoje indicije o propustu u radu vojne oragnizacije na pomenutoj lokaciji, te liniji komandovanja i kontrole, kao i neposredna odgovornost rukovalaca MTS-a.

Iz ovih razloga, te kako u daljem postupku ne bi došlo do ometanja istrage, a radi utvrđivanja odgovornosti i svih relevantnih činjenica i okolnosti nestanka navedenih materijalno-tehničkih sredstava, načelnik ZŠ OS BiH je privremeno udaljio sa dužnosti dva pripadnika OS BiH do okončanja procesa.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, Državana agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Komisija OS BiH za provođenje interne istrage nastavljaju istražne radnje o ovom slučaju. Po okončanju istražnog postupka i utvrđivanju svih činjenica vezanih za ovaj vanredni događaj, javnost će biti blagovremeno obaviještena, navodi se u saopćenju.