BiH
17

Iz Sarajeva ispraćena prva grupa hadžija

Anadolija
Prva grupa od dvjesto hadžija sa područja Tuzlanskog i Bihaćkog muftijstva otputovala je jutros sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u Mekku, gdje će obaviti obrede hadža, jedne od temeljnih islamskih dužnosti, javlja izvještač agencije Anadolija (AA).

Druga grupa koju, također, čini 200 hadžija trebala bi sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo poletjeti u 11 sati.

"Obavljene su sve pripreme. Hadžije su stigle na vrijeme. Obje grupe hadžija sastale su se u džamiji kralja Fahda u Sarajevu gdje je proučena ikrar, odnosno hadžijska dova", kazao je za Anadoliju rukovodilac Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice BiH Nezim Halilović Muderis.

Ove godine na hadž u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putuje 1.200 hadžija.

Jedan od hadžija je i 28-godišnji Jasmin Mustabašić iz Cerske.

"Mislim da je to od Allaha jer se u meni odjednom probudila željada hodočastim hadž. I prije dvije godine sam imao tu želju, ali mi neke mogućnosti nisu dozvoljavale da krenem na put", istakao je Mustabašić.

On je poručio svim mladim ljudima da ne trebaju čekati starost, te da hadž trebaju obaviti dok su mladi. Vjeruje da će im obavljanje hadža pomoći u nastavku života.

Timka Hajdarević koja je došla da na hadž isprati sestrića veli kako je „velika radost kada ste u prilici na blagoslovljeni put ispratiti nekog svog“.

"Poželjela bih svakome da dočeka odlazak na hadž", istakla je Hajdarević za AA.

Abdulah Smajlović iz Maoče prvi put sa suprugom putuje na hadž.

On kaže da je bilo mogućnosti da i ranije obavi ovu vjersku dužnost, ali da su ga obaveze sprečavale u tome. Tek sad, u kasnim pedesetim godinama, ima sve uvjete da obavi hadž.

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž putuje ukupno 1.385 hadžija, od čega 1.199 u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.