BiH
86

Iz saobraćaja u SBK isključeno 280 osoba: Vozaču u Travniku izmjereno 3,37 promila alkohola

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Cijeneći aktuelno stanje u oblasti sigurnosti saobraćaja na području Bosne i Hercegovine, tokom protekla tri vikenda su u više općina Srednjobosanskog kantona (SBK) provedene pojačane akcije kontrole saobraćaja.

S obzirom na termine provedbe akcije u dane vikenda, opravdano se moglo očekivati da će određen broj vozača upravljati vozilom pod dejstvom alkohola. Upravo iz tog razloga akcenat kontrole bila kontrola alkoholiziranosti vozača, ali i drugi prekršaji iz oblasti saobraćaja.

Kontrole su vršene neselektivno i u blizini ugostiteljskih objekata, te na dionicama puta na kojima je zabilježen najveći broj saobraćajnih nezgoda. Kontrole su vršene u kasnim noćnim satima, kada je na saobraćajnicama prisutna mlađa populacija vozača, koja je sklona i upravljanju vozila povečanom brzinom.

Tokom navedenih akcija, uočeni su i sankcionisani brojni prekršaji, te je izdato ukupno 1330 prekršajnih naloga, mobilnim radarima evidentirano je ukupno 585 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine, dok je iz saobraćaja isključeno 78 vozila zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti.

Ono što je posebno značajno, ali istovremeno i zabrinjavajuće, je podatak da je u provedenim akcijama, samo tokom posljednja 3 vikenda, iz saobraćaja isključeno čak 280 vozača koji su bili pod utjecajem alkohola, te 15 vozača bez položenog vozačkog ispita.

Brojka od 295 isključenih vozača je brojka koliko je potencijalno saobraćajnih nezgoda spriječeno ovom akcijom policije. Najdrastičnji slučajevi zabilježeni su na području Travnika, gdje je kod jednog vozača izmjereno 2,34 promila alkohola u krvi, dok je rekordno izmjerena alkoholiziranost 3,37 promila, što je čak jedanaest puta više od dozvoljene količine alkohola za upravljanje vozilom.

"U takvom stanju, osoba ne shvaća gdje se nalazi, a moguća je pojava kome i ovo stanje je na nivou anestezije prilikom hirurške operacije. Može se samo pretpostaviti kakvu opasnost predstavlja takva osoba prilikom učešća u saobraćaju", navode iz MUP-a SBK.

Navedeni podaci o broju slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine i broju alkoholiziranih vozača obavezuju da se ove aktivnosti nastave još intenzivnije u narednom periodu. Na to obavezuje i Plan pojačanih mjera koji je usvojila Uprava policije MUP-a SBK/KSB Travnik za period 2016-2017.godine, koji je kao glavni cilj postavio smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica.

Dosadašnjom provedbom Plana postignuti su dobri rezultati, koji se ogledaju u činjenici da nije došlo do porasta broja saobraćajnih nezgoda, da je za prvih 9 mjeseci ove godine smanjen broj smrtno stradalih osoba sa 19, koliko ih je evidentirano za prvih devet mjeseci prošle godine, na 13 koliko ih je evidentirano tokom ove godine.

Navode da je smanjen broj teško povrijeđenih osoba sa 103 teško povrijeđenih u toku 9 mjeseci prošle godine, na 86 teško povrijeđenih osoba u ovoj godini, a za oko 5 posto smanjen je i broj lakše povrijeđenih osoba u saobraćajnim nezgodama.