Osumnjičen za genocid
0

FOTO / Iz SAD izručen pripadnik zloglasnog 10. odreda

Sarajevo-x.com
Marko Boškić
Marko Boškić
Marko Boškić (1964.), osumnjičen da je počinio krivično djelo genocida iz člana 171. KZ BiH, izručen je pravosuđu BiH iz Sjedinjenih Američkih Država, saznaje Sarajevo-x.com.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH danas oko 15:00 sati, nakon izručenja iz Sjedinjenih Američkih Država, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo lišili slobode Boškić Marka, rođenog 09.07.1964. godine u Tuzli.

Boškić Marko je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao nekadašnji pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, počinio krivično djelo genocida, na području Srebrenice, u julu 1995. godine.

On je osumnjičen da je zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda VRS, lično učestvovao u strijeljanju i ubistvima bošnjačkih muškaraca i dječaka, zarobljenih nakon pada Zaštićene zone Srebrenica.

Boškić Marko bio je nedostupan pravosudnim organima BiH, s obzirom da je emigrirao u SAD, gdje je procesuiran za krivično djelo imigracione prevare, jer je utvrđeno da je američkim imigracionim vlastima zatajio podatke o svom učešću u oružanim snagama tokom rata u BiH.

(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nakon što je procesuiran za krivično djelo imigracione prevare, Boškić Marko je deportovan u BiH, gdje je lišen slobode na zahtjev Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenog, i nakon toga odlučiti o upućivanju prijedloga za određivanje pritvora.