Zajednička izjava političara
0

IZ RS-a upućena oštra upozorenja Inzku

FENA
Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Srpskoj, kao i predstavnici RS-a u zajedničkim organima BiH danas su u zajedničkoj izjavi pozvali visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka "da se vrati u okvire svojih ovlaštenja, koja proističu iz međunarodnog sporazuma, da povuče svoje antidejtonske i antiustavne odluke, a ukoliko se to ne desi, da će on snositi sve posljedice svojih odluka“.

U zajedničkoj izjavi oni ističu da je „ponovo zloupotrebljavajući svoja ovlašćenja visoki predstavnik izvršio udar, ne samo na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav već i na vlasničke odnose u kompaniji 'Elektroprijenos BiH', ugrozivši imovinu RS-a i njenih građana“.

Stav predstavnika RS-a je i da "posljednja odluka visokog predstavnika predstavlja još jedan korak ka podjeli BiH“.

Dalje se navodi da "RS, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne prihvata posljednje nametnute odluke visokog predstavnika, i odlučna je da se suprotstavi kršenju vladavine prava, u potpunosti opredijeljena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Visoki predstavnik je svojim posljednjim odlukama, kako se tvrdi u saopćenju dostavljenom iz Vlade RS-a, gdje je i održan sastanak najviših zvaničnika iz RS-a i njenih predstavnika u bh. institucijama, "grubo nasrnuo i na suverenitet BiH, uskraćujući pravo njenim legalnim institucijama da suvereno odlučuju“.

Navodi se dalje da je mandat visokog predstavnika vezan isključivo za tumačenje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne za njegovu reviziju nametanjem zakona.

"Upozoravamo i domaću i međunarodnu javnost da je vrijeme da se prekine s pravnim i svakim drugim nasiljem, koje nad RS provode tzv. visoki predstavnici, koji su već duži period očigledno izvor problema, a ne rješenja u BiH“, tvrde zvaničnici RS-a u tom entitetu i zajedničkim organima države.

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS-u i predstavnici RS-a u zajedničkim organima BiH, u zajedničkoj izjavi dodaju i da su jedinstveni i odlučni da štite Ustavom zagarantovana prava RS-a i svih njenih građana, svim pravnim i demokratskim sredstvima, uključujući i pravne mogućnosti za tužbu protiv svih visokih predstavnika, koji su mimo Dejtonskog sporazuma i tzv. "bonskih ovlaštenja“, nametali zakone“.

Zajedničku izjavu usvojili su presjednik RS-a Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, premijer Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Mladen Simić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković, zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dušanka Majkić, poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Drago Kalabić, Slavko Jovičić Lazar Prodanović, Željko Kuzmanović (svi iz SNSD-a), zatim poslanici iz SDS-a u tom zajedničkom bh. tijelu Savo Erić i Mirko Okolić, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH iz PDP-a Branko Dokić, njegova kolegica iz DNS-a Ljiljana Milašin, te nezavisni poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Momčilo Novaković.

Podršku zajedničkoj izjavi dali su i delegati u Domu naroda PSBiH Drago Ljubičić i Zoran Koprivica iz SNSD-a te nezavisni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Slobodan Šaraba.