DTPr vakcine
0

Iz pariškog laboratorija stiglo još devet novih nalaza

FENA
Iz laboratorija "Philippe Auguste" iz Pariza stiglo je još devet novih nalaza urina djece kojoj su teška zdravstvena oštećenja možda prouzrokovana vakcinacijom DTPr vakcinom, navodi se u saopćenju koje je potpisala direktorica SOS telefona Istočno Sarajevo Jagoda Savić.

"Među novim nalazima tzv. urinarnih porfirina koji ispituju prisustvo teških metala u organizmu je i nalaz sa dosad najvećom zabilježenom količinom žive. Ovaj nalaz dječaka N. M. ima vrijednost 43,4, što je izuzetno odstupanje od referentne vrijednosti koja se kreće od 5 do 9 mjernih jedinica", navodi se u saopćenju.

Uz nalaz stoji, navodi Savić, i tumačenje da se radi o značajnom toksičnom efektu žive. "Dosad najviša zabilježena vrijednost je 21,80 m.j. djevojčice M.R., koja sad živi u New Yorku, a dječak M. T., koji je nakon vakcinacije DTPr vakcinom prestao hodati imao je u urinu vrijednost 21, 40 m.j.

Nalaz od krajnje zabrinjavajućih 43,4 m.j. podsjeća na gradaciju nalaza žive koja se u organizmu djeteta može naći u tragovima, dakle, u maloj količini koja uglavnom može poticati od hrane, zatim u umjerenoj količini, čiji faktori mogu biti razni i u velikoj količini koja u organizmu djeteta proizvodi značajan toksični efekat koji toksikolozi kvalifikuju kao trovanje živom", navodi Savić.

"Urinarni porfirini su biološki markeri koji putem urina prate izlučivanje žive iz organizma. Drugih dokaza koji bi ukazivali na uzročno-posljedičnu vezu između DTPr vakcine i teškog oštećenja zdravlja 96 djece nema. Jedini pravno validan dokaz je toksikološka analiza te jedne izuzete otvorene bočice, jer je 2002. godine izuzeta samo jedna bočica upotrebljavane vakcine i još četiri neotvorene bočice. Ovaj nalaz ponovo otvara pitanje otvorene bočice koja se od 2002. godine čuva u frižideru MUP-a KS i koja nikad nije poslana u laboratorij na toksikološku analizu", ističe ona.

Dječak, navodi Savić, koji je iz te bočice primio vakcinu pa prestao hodati ima otpusno pismo iz Bolnice Koševo iz 2002. godine u kome stoji "da se ne isključuje ni mogućnost toksičnog efekta", nalaz iz Pariza, mišljenje sudskog vještaka toksikologa koji je tražio analizu bočice kako bi se utvrdila moguća uzročno-posljedična veza između DTPr vakcine i stečenog invaliditeta kod ovog dječaka, izjavu jednog prestižnog evropskog laboratorija čiji šef hemijskog odjeljenja tvrdi da se živa u bočici može naći i nakon sedam godina.

"Svaki novi nalaz s visokim vrijednostima žive u organizmu djeteta, a koja ne potiče od hrane uvećava odgovornost tužioca Seada Kreštalice što tu bočicu ni sada nije poslao na analizu, iako je istražna radnja naredbe za toksikološko vještačenje regulisana članom 121. Zakona o krivičnom postupku FBiH", ističe Savić.

"Otac ovog dječaka pismeno se 15. 4. 2009. obratio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu i tražio od glavnog kantonalnog tužioca Branka Šljivara da sam svojim privatnim novcem plati analizu te bočice. Jedna pretraga bočice košta 50 eura, a otac bi za tu i za još četiri bočice platio 250 eura", navodi se.

Jagoda Savić ističe da je ukupno urađeno 18 nalaza djece koja žive u Sarajevu, Mostaru, Ljubuškom, Kaknju, Banjoj Luci, Zvorniku, Gradišci, Prnjavoru, Brodu i Palama.

"Djeca koja su dosad prijavljena a kojoj urin treba da se pošalje u laboratoriju ima još ukupno 58, i ta djeca su iz Tuzle, Viteza, Goražda, Širokog Brijega, Čitluka, okoline Međugorja, Šekovića, Čajniča, Ključa, Istočne Ilidže, Bijeljine, Čelinca, Prijedora, Novog, Dervente, Trebinja, Lazareva, Sanskog Mosta i Kruplja. Zasad se prijavilo 96 roditelja koji žele da se njihovoj djeci urade nalazi urina u Parizu. Roditelji koji žele da im se omogući kontakt s laboratorijem u Parizu mogu se javiti na broj telefona 065/ 341-298", navodi se.

Direktorica SOS telefona Jagoda Savić u saopćenju za javnost podsjeća da se "pored nalaza žive u organizmu, nalazi djece se sada grupišu u tri kategorije".

"Postoji još i grupa neuropterina, bioloških markera koji putem izlučivanja žive pokazuju jake upale mozga kod djece i nova grupa nalaza koji pokazuju metaboličke disfunkcionalnosti u organizmu", ističe se u saopćenju što ga je potpisala direktorica SOS telefona Istočno Sarajevo Jagoda Savić.