BiH
671

Iz Pakistana stiglo 40 tona pomoći: BiH je bila uz nas kad je trebalo, sad smo mi uz vas

Piše: E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Avion sa humanitarnom pomoći iz Pakistana sletio je danas na Sarajevski aerodrom.

Nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH, u našu zemlju pomoć stiže sa svih strana. Osim dobrih ljudi iz BiH koji su se organizovali i nesebično slali humanitarnu pomoć u poplavljena područja, ugroženom stanovništvu pomaže i bh. dijaspora, ali i mnoge zemlje.

Tako je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio avion iz Pakistana sa humanitarnom pomoći namijenjenom za najugroženija područja.

Pomoć je osobno odobrio predsjednik Pakistana Nawaz Sherif, a pošiljku koju šalje Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana sadrži 63 potrebna artikla s liste Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine kao što su pumpe za ispumpavanje vode i sredstva za prečišćavanje vode, hrana za bebe, maske i zaštitna odijela, podvodne kamere, mobilne kuhinje, šatori, deke, kanisteri za vodu i druga neophodna oprema.

Jedan od najzaslužnijih za ovu višemilionsku humanitarnu pomoć prijateljske zemlje je ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević koji je u ime naše zemlje zahvalio predsjedniku Sherifu kao i Nedimu Riazu, generalnom direktoru deska za Evropu pri MVP Pakistana.

"Avion je dovezao robu za narod u Bosni pogođen poplavama. Bosna nam je posebno draga i odmah smo se potrudili da što prije odgovorimo na zahtjeve za pomoć. Isto tako, zahvalni smo Bosni što je pomogla nama kada smo bili u ratu i problemima. Avion nosi hranu, šatore, medicinske potrepštine i sve druge potrebne stvari za unesrećeni narod. Ovu pomoć smo realizovali u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH", kazao je za Klix.ba Khalid Amir Jaffery, ambasador Pakistana u našoj zemlji.

"Naš let je počeo prije dva dana. Jučer smo stigli u Tursku gdje smo prenoćili i malo odmorili. Danas smo stigli u Sarajevu sa misijom da pomognemo narodu Bosne i Hercegovine. Osim hrane i medicinskih potrepštine, pokušali smo da obezbjedimo sve što bi trebalo jednoj porodici u nesreći, od šatora, odjeće, deka, hrane, lijekova, itd. Uspostavili smo kontakt sa Ministarstvom vanjskih poslova vaše zemlje i zaista smo dobili brz odgovor, javili su nam se već nakon 4-5 sati i uspjeli smo odmah sve organizovati", kazao nam je pilot aviona koji je dovezao pomoć u BiH.