Slučaj "Divjak"
0

Iz Ministarstvo pravde kažu da postupaju u skladu sa zakonskim nadležnostima

FENA
Jovan Divjak
Jovan Divjak
U vezi sa sve češćim špekulacijama vezanim za slučaj "Divjak", Ministarstvo pravde BiH je u petak saopćilo da u potpunosti postupa u skladu sa svojim nadležnostima i zakonskim procedurama.

Kompletan postupak u predmetu Jovan Divjak vodi se po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kroz čiji zahtjev se štiti interes države Bosne i Hercegovine.

Sva procedura u vezi s podnošenjem molbe i dostavljanjem tražene dokumentacije provedena je u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorima, pa bi svako drugo postupanje od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine bilo protuzakonito.

U cilju potpunog uvida u kompletan postupak iz Ministarstva pravde, podsjećaju da je 4. marta ove godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine pisani prijedlog za podnošenje molbe za izručenje Jovana Divjaka iz Savezne Republike Austrije u Bosnu i Hercegovinu.

Dati prijedlog podnesen je osnovom člana 57. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i sačinjen je u propisanoj formi, uz koji je dostavljena raspoloživa dokumentacija vezana za ovaj predmet. U prijedlogu Tužilaštva BiH je navedena osoba označena kao osumnjičeni.

Postupajući po prijedlogu, a u skladu s članom 57 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, te u skladu s odgovarajućim bilateralnim ugovorom između dvije države, koji regulira ovu oblast, ministar pravde Bosne i Hercegovine je 9. marta podnio molbu za izručenje osobe potraživane od Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Predmetna molba s pratećom dokumentacijom je istog dana proslijeđena Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uz dopis kojim se moli hitna dostava molbe Saveznom ministarstvu pravde Republike Austrije.

Ovo je zakonom propisana procedura, te je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bilo dužno bez odgađanja molbu proslijediti Saveznom ministarstvu pravde Republike Austrije.

  • Nakon što su mediji objavili da molba nije ni podnesena, u dva navrata smo urgirali dostavu predmetne molbe na naznačenu adresu, ali po našim urgencijama nismo dobili povratnu informaciju - kaže se u saopćenju.

Zatim, 20. aprila ministru pravde Bosne i Hercegovine se pismom obratila ministrica pravde Savezne Republike Austrije i zamolila dostavu kompletne dokumentacije vezane za navedeni slučaj, koju posjeduju nadležni organi u Bosni i Hercegovini.

Vezano za navedenu molbu ministrice pravde Republike Austrije, a u skladu s međunarodnim ugovorima i evropskim konvencijama, koje obavezuju Bosnu i Hercegovinu u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći, proslijeđena je tražena dokumentacija zajedno s kopijom molbe za izručenje navedene osobe.

Ovaj put se komunikacija između dva ministarstva pravde odvijala direktno, jer je takav način propisan Ugovorom između dvije države u slučaju da se dostavlja odgovor po zamolnici jedne od država.

Daljnje odluke vezane za ovaj slučaj su u nadležnosti Saveznog ministarstva pravde Republike Austrije i pravosudnih organa.