Najveća humanitarna operacija
0

FOTO / Iz Libije bez panike i nervoze evakuisano ukupno 827 državljana BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
U organizaciji Ambasade BiH u Tripoliju i Ministarstva vanjskih poslova BiH od 21. februara do danas je iz revolucijom zahvaćene Libije organizirano evakuisano 827 državljana BiH, što je najveća humanitarna operacija koju je izvela država BiH od završetka rata, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu šef tima za krizne situacije MVPBiH Zoran Perković.
Pres-konferencija u Ministarstvu vanjskih poslova BiH (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Pres-konferencija u Ministarstvu vanjskih poslova BiH (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Organizirana evakuacija se završava danas dolaskom posljednjeg aviona iz Istanbula, a cijela ova akcija izvedena je "pez panike i nervoze", kazao je Perković.

Prema podacima Ambasade u Tripoliju, u Libiji su ostala 104 državljana BiH, od čega 57 u prijestonici Tripoliju, koju još drže snage libijskog vođe Muamera Al Gadafija, ali i 18 u Bengaziju, koji kontroliraju revolucionari. Vlasti BiH, međutim, nemaju nikakve kontakte s novim vlastima na područjima koja drže revolucionari. Ostali državljani BiH se nalaze pojedinačno u drugim mjestima.

Perković kaže da se može očekivati da će neki napustiti Libiju u privatnom aranžmanu, a takvi obično ne obavještavaju diplomatsko-konzularna predstavništva BiH. Također, postoje saznanja o državljankama BiH udatim za Libijce, koje se nisu javile Ambasadi.

U ovim događajima do sada je zabilježen jedan slučaj teškog povređivanja državljana BiH. U pitanju je radnik "Hidrogradnje" koji je najprije lakše povrijeđen gelerom, a zatim je kasnije povrijedio kičmu.

Kada je u pitanju materijalna šteta koju su pretrpili bh. državljani, Perković je rekao da su neki od njih već dugo živjeli u Libiji, ostavivši za sobom imovinu koju su tamo stekli i pitanje je sada šta će zateći kada se vrate.

On je za pomoć u evakuaciji državljana BiH u vidu razmjene informacija i spremnosti da se prihvate državljani BiH u avione i brodove izrazio zahvalnost ministarstvima vanjskih poslova Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore i Rusije. Također je istaknuo ulogu ureda članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, te lično Izetbegoviću zbog kontakata sa zvaničnicima Turske u vezi s evakuacijom iz Sirta kada je situacija izgledala kritično.

Sav ovaj posao na evakuaciji, naveo je Perković, proizveo je vanredne troškove Ambasade u Tripoliju od 7.900 eura, dok dio troškova evakuacije pokrivaju kompanije čiji su radnici bili angažirani u Libiji.

Ambasador BiH u Tripoliju Ferhat Šeta, čiju je ulogu Perković također istaknuo, za sada ostaje u Libiji, kao i ambasadori Hrvatske, Srbije, Turske, Rusije ili Kine, jer se u ovom trenutku ne vidi potreba za zatvaranjem ove ambasade. Međutim, ambasadori zemalja EU su napustili Tripoli.