BiH
0

Iz Kanade 1,7 miliona KM za identifikaciju nestalih na području bivše Jugoslavije

FENA
Kanadski ambasador u BiH David Hutchings danas je predvodio delegaciju kanadskih diplomata u posjeti objektima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Tuzli.

On je tokom posjete Tuzli najavio da će Fond za globalni mir i sigurnost Vlade Kanade donirati 1.356.000 kanadskih dolara (1.700.000 KM) za rad ICMP-a u regionu bivše Jugoslavije koji je bio pogođen sukobima.

U delegaciji su bili i zamjenik šefa misije Vlade Kanade u Srbiji Patrick Hebert i zamjenik šefa misije Vlade Kanade u Hrvatskoj Claude Demers.

“Zadovoljstvo nam je da objavimo da će Vlada Kanade nastaviti pružati podršku izvanrednom radu Međunarodne komisije za nestale osobe. Želimo učestvovati u ICMP-evim aktuelnim naporima za identifikovanje žrtava sukoba u regionu i pomoći da se kod njihovih porodica stvori osjećaj smiraja. Aktivnosti ICMP-a pomažu hiljadama porodica, kao i procesu uspostavljanja mira i stabilnosti u regionu”, rekao je ambasador Hutchings.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger rekla je da je ICMP do danas, koristeći metodu DNK, izvršio identifikacije više od 4.000 osoba nestalih padom Srebrenice 1995. godine odnosno više od 11.000 identifikacija osoba nestalih za vrijeme svih sukoba koji su se desili u regionu što predstavlja oko polovine ukupnog broja nestalih osoba.

“Ovi izvanredni rezultati ostvareni su u bliskoj suradnji s našim lokalnim partnerima. Identifikovanje nestalih osoba putem naučno dokazanih metoda ne samo da je donijelo dugoočekivane rezultate uznemirenim zajednicama već nastavlja da doprinosi procesu uspostavljanja istine i pomirenja”, dodala je Bomberger.

Kanadska delegacija posjetila je objekte u kojima se vrši reasocijacija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava Srebrenice 1995. godine, kao i centar u kojem se pohranjuju svi uzorci krvi koje ICMP prikupi od članova porodica nestalih osoba i svi koštani uzorci koje su obezbijedile vlasti, a koji se zatim šalju u ICMP-eve laboratorije na analizu DNK.

Za manje od pet godina ICMP je zabilježio izvanredan napredak korištenjem DNK za identifikaciju osoba nestalih u različitim konfliktima u regionu Balkana. Prošle sedmice zabilježen je dnevni rekord postizanjem 60 podudaranja DNK izvještaja od kojih su se 43 odnosila na različite pojedince.

U 20 slučajeva se radi o srebreničkim žrtvama iz jula 1995. godine. Oko 17.500 osoba, nestalih za vrijeme konflikta iz 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, još se smatra nestalim.

Najveći broj nestalih je u BiH gdje je još nepoznata sudbina oko 13.000 ljudi. Oko 2.400 osoba se još vodi nestalim u vezi sa sukobom u Hrvatskoj, a 2.200 u vezi sa sukobom na Kosovu.

Vlada Kanade se prošle godine pridružila zemljama donatorima ICMP-a.