BiH
0

Iz goraždanskog MUP-a otišlo 130 policajaca, nije isključen ni štrajk

FENA
Sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde uputio je pismo kantonalnoj Vladi u kojem upozorava na tešku materijalnu situaciju usljed koje sve veći broj goraždanskih policajaca odlazi u druge agencije za sprovođenje zakona.

Kako je FENI kazao predsjednik Sinidikata policije BPK Amir Dedović, u dopisu se zahtijeva da se plaće policijskih službenika izjednače sa ostalim budžetskim korisnicima jer policajci u BPK Goražde imaju najniže plaće u Federaciji BIH.

  • Osnovna plaća policijskog službenika u Goraždu je 310 KM, a policajac u Tuzli ima 453 KM, dok je u Sarajevu topli obrok u visini goraždanskih plaća. U posljednje vrijeme MUP BPK Goražde napustilo je 130 policijskih službenika. Krajem prošle godine 12 policijskih službenika napustilo je posao jer čekaju posao u drugim agencijama, kaže Dedović.

On upozorava na realnu opasnost da ovaj kanton ostane bez dovoljnog broja stručnih policajaca koji mogu obavljati operativne poslove i obezbjediti sigurnost na ovom području.

  • Sindikat je uputio pismo upravo u cilju usvajanja odgovarajuće Uredbe o plaćama i naknadama policijskih službenika kako bi se stvorili bar minimalni predulsovi da se zaustavi odlazak policijskih službenika. Prema važećoj Uredbi, policajac ima tek za 2 KM veću plaću od higijeničara, kaže Dedović.

Sindikat će istrajati u zahtjevima za poboljšanje materijalnog položaja policijskih službenika. Ukoliko nadležni ne budu imali razumijevanja, goraždanski policajci spremni su posegnuti i za drugim zakonskim sredstvima, a nije isključen ni štrajk.

S druge strane, premijer BPK Goražde Nazif Uruči ističe kako loš materijalni položaj u odnosu na ostala područja FBiH, nije prisutan samo kod goraždanskih policajaca, već da i uposleni u obrazovanju kao i ostali budžetski korisnici imaju najniže plaće u Federaciji BiH.

-Tokom prošle godine nastojali smo izjednačiti bar plaće policajaca sa ostalima u Federaciji, ali nismo uspjeli. Postojeća ekonomska moć u BPK Goražde ne daje prostora da se to može korigovati, a svi zajedno smo na zadnjoj ljestvici u Federaciji BiH, kaže premijera BPK Goražde.